fbpx

Viljaton kuukausi – ja mitä siitä seurasi

Lisätty: 24.06.2014 | Käyttäjältä: | 3 kommenttia

Olin Cafe Pirittassa jonottamassa ostaakseni ensimmäisen täytetyn leivän kuukauden viljattoman ruokavalioni jälkeen, kun kuulin edessäni seisovan miehen tilaavan hampurilaisen ilman sämpylää. Tarjoilija ehdotti gluteiinitonta versiota, mutta mies totesi noudattavansa viljatonta linjaa; vilja kun ei sovi vatsalle. Samasta syystä minäkin lähdin kokeilemaan mitä tapahtuu, kun ruokavaliosta jättää pois vehnän – ja sitä myötä muutkin viljat.

Eroon Vehnästä - William Davis (Atena Kustannus)

Tiesitkö, että täysjyvävehnäleipä nostaa verensokeria enemmän kuin valkoinen sokeri?

”Maailmassa ei ole sairautta, mitä vehnä ei aiheuttaisi”, julistaa sydäntautilääkäri William Davis hiljattain suomeksi julkaistussa kirjassa Eroon vehnästä (Atena Kustannus). Onhan tuo nyt niin räävitön väittämä, että se herätti uteliaisuuteni. Alkuperäisteoksen nimi Wheat belly: Lose the wheat, Lose the weight, and find your way back to health antaa toisen tärkeän motivaattorin: jättämällä vehnän pääsee eroon ”vehnävatsasta”. Tuo sitkeä vyötärölle kertyvä turvotus ja rasva vaivaa myös hoikkia ja urheilullisia ihmisiä, joihin uskon kuuluvani. On houkuttava ajatus, että jättämällä vehnän pois saisi sekä vatsan toiminnan että ulkonäön kuntoon.

Koska kirjailija olettaa että amerikkalainen lukija on unohtanut seuraavalla sivulla mitä edellisellä sanottiin, voin säästää aikaasi lyhentämällä koko kirjan sisällön tähän kappaleeseen: Älä syö edes terveelliseksi miellettyjä täysviljoja, etenkään kaikkein pahinta vihulaista, vehnää. Enää koskaan. Laihdut, pääset eroon vatsavaivoista, parannut sairauksista, näytät hyvältä ja voit paremmin. Jos sisäistät tuon, voit ostaa kirjan päästäksesi käsiin sen viljattomiin resepteihin. Aiheeseen perehtymällä selvisi että venhä on vain viljojen pääpiru, ja muut viljat ovat pahuuden kätyreitä. Lautaseltani jäivät pois jäivät myös soija, ruis, ohra, kaura, speltti, bulgur, amarantti ja muutkin terveelliseksi mielletyt täysviljat. Riisiä voi kuulemma syödä hieman yli desilitran annoksen ilman verensokerin ampaisua pilviin. Kardiologin armahduksen sai vain pellavansiemen ja kaura, jonka haitallisista terveysvaikutuksista ei ole tarpeeksi näyttöä.

Minun viljaton kuukauteni oli helppo. Yllättäen viljattomuus ei ollut lainkaan vaikeaa, joskin se tuli kalliiksi. Zurichin lentokentällä ainut viljaton vaihtoehto oli kahdeksan euron luonnonjogurtti kahdella mansikalla. Vehnää on tungettu aivan jokaiseen valmisruokaan ja puolivalmisteeseen, joten viljattoman on parasta laittaa ruokansa itse. Itselläni ei ole ainakaan aikaa, intoa ja mielikuvitusta moiseen, joten turvauduin samoihin selviytymisresepteihin jotka pelastivat arkeni. Aamut ja illat söin jumalaista itse tehtyä mysliä tummalla suklaalla. Siihen en ole vieläkään kyllästynyt. Lounastin ravintoloissa valikoiden viljattomia vaihtoehtoja, ja iltaisin söin useimmiten kasvisfrittataa, joita tein kerralla useamman päivän satsin. Desilitran riisiannokseni ylitin suvereenisti silloin tällöin sushilla.
En tuntenut luopuvani mistään, enkä nähnyt nälkää. Entä ne seuraukset?

Ympärysmitat

Rinnanympärys, lantionympärys ja vyötärönympärys ovat aivan samoissa mitoissa kuin kuukausi sitten. Muuta en älynnyt mitata, mutta ilmeisesti jaloissa tapahtuu jotain. Jouduin heittämään yhdet pillifarkut roskiin kun ne roikkuivat reisistä, ja mahdun nyt jopa kahta tuumakokoa pienempiin dieseleihin – vyötärö kiristää mutta lahkeet istuvat.

Painonpudotus

Painoni heilahti kolme kiloa alaspäin, ja sitten taas ylös, aivan kuten se heittelee normaalistikin. Vaikuttaa siltä että olen kuukaudessa päässyt eroon noin puolesta kilosta, mikä lienee terveellinen tahti, sillä olen normaalipainoinen.

Ulkonäkö

Vaikkei vaaka tai mittanauha näytä muutosta, tutut, jotka eivät ole nähneet minua hetkeen, huomaavat eron. Hyvä ystävä töräytti suoraan että olen laihtunut naamasta. En ollut tiennyt että siellä oli ylimääräistä, mutta tulipahan selväksi. Toinen epäili syömishäiriötä. Vatsan turvotus on entisellään – mutta silloin kun turvotusta ei ole, vatsalihakset ovat alkaneet erottua niin, että eräänä päivänä erotin epäuskoisena sixpackin.

Terveys

Muutamana ensimmäisenä päivänä olin kuolemanväsynyt ja nukuin pitkin päivää. Joinakin päivinä tarvitsin päiväunia, mutta en osaa sanoa johtuiko se ruokatottumuksista. Vatsan voinnissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia parempaan, se vain toimi eri kellonaikoina kuin yleensä. Keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia minulla ei testien mukaan ole, joten kokeilun lopuksi kävin tähystyksessä, jonka tuloksia odotan viikkojen päästä. Jos pitkään jatkuneille vatsavaivoille ei löydy muuta selitystä, saanen lääkäreiden emmätiiä-diagnoosin ja tilaistoihin tulee merkintä ärtyneen suolen oireyhtymän kantajasta.

Yksi viljaton kuukausi ei ole vielä lunastanut suuria lupauksiaan. En ole terve tai laiha, mutta en myöskään kokenut ruokavaliosta mitään epämieluisia seuraamuksia. Viljattomuuden myötä pääsee samalla eroon turhista sokereista ja lisäaineista, ja ruokavalioon tulee tilalle enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä, joiden terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Aion jatkaa samalla linjalla, mutta vähemmän ankarasti. Lisään speltin ja amarantin sallittujen listalle, ja toivotan ruis- ja kauraleivän tervetulleeksi takaisin.

Lähden seuraavaksi selvittämään selittämättömien vatsaoireiden syytä jättämällä maitotuotteet pois ruokavaliostani. Aavistelen ettei se ole lainkaan niin helppoa kuin viljasta luopuminen, sillä en aio käyttää soijatuotteita korvikkeena.

Kuulisin mielelläni onnistumistarinan siitä miten Sinä olet saanut vatsasi kuntoon. Kommentoi alle tai Mindon Facebook-sivulle, tai meilaa vertaistukesi minulle veera@mindo.fi.

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

 1. lisännyt: Kaija Lamminen on 25.6.2014

  Hei. Kopsaan oman sairaushistoriani ja parantumisen ihmeen tähän Fb ryhmän Gluteeniherkät sivuilta 🙂
  Kerron oman ”sairaushistoriani”, jospa siitä olisi jollekin hyötyä.
  N. 20 vuotta sitten minulla oli märkivää ihottumaa kasvoissa ja kuivat silmät. Sitä tutkittiin työpaikkalääkärin lähetteellä allergiatestein sairaalassa, Työterveyslaitoksella ja Silmäklinikalla. Diagnoosi; jokin autoimmuunisairaus, ei tiedä mikä.
  Sen jälkeen ihottumaa oli aina välillä, myös kuivat silmät paheni kaiken aikaa. Niveliin tuli rahinoita, kipua ja jäykkyyttä, kuin olisi ollut hiekkaa.
  4 vuotta sitten vuosia jatkuneet vatsavaivat paheni niin että oli pakko mennä sisätautilääkärille.
  Taas monia tutkimuksia ja tähystyksiä. Diagnoosi; ärtyvä paksusuoli. Lääkkeeksi rauhottavaa!
  Limaa oli kurkussa niin paljon että välillä meinas tukehtua. Korvat kutisi. Korvalääkärin diagnoosi; jokin autoimmuunisairaus, ei tiedä mikä.
  3 vuotta sitten luin Antti Heikkilän kirjan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Jätin kaikki viljat pois. Kolmen viikon päästä söin kylässä yhden hapankorpun – seuraavana päivänä kasvot märkivässä ihottumassa ja kuume 40 astetta.
  Jätin taas viljat pois. 5 kertaa kokeilin syödä leipää – aina oireet palasi.
  Menin yhden asiakkaani yllytyksestä MSAS-analyysiin. http://www.terveysanalyysi.fi/etusivu Siellä varmistui Gluteenin sopimattomuus.
  Nyt kolmen vuoden gluteeniviljattomuuden jälkeen kaikki vaivani ovat poissa, EI vatsakipuja, EI ummetusta, EI haavaumia peräaukossa, EI ihottumaa, EI kuivia silmiä, EI karstaa ja kutinaa korvissa, EI limaa kurkussa, EI haavaumia suupielissä ja suussa, EI nivelvaivoja, EI kuumeilua. EI uupuneisuutta, EI ahdistuneisuutta. (Olen jo moneen kertaan joutunut lisäämään poistuneita vaivojani, kun jatkuvasti tulee mieleen että tätäkään vaivaa minulla ei enää ole ) ELÄMÄ ON IHANAA!

    Vastaa
  • lisännyt: Veera on 25.6.2014

   Kiitos kertomuksestasi Kaija. Luettuani tuo Eroon Venhästä -kirjan, olisin itsekin voinut tehdä kyökkidiagnoosin ja luokitella sinulle gluteiiniherkkyyden. Gluteiinille voi oireilla ilmeisesti ilman vatsavaivoja! Onneksi löysit avun vaivoihin ja elämä hymyilee.

     Vastaa
 2. lisännyt: Minna on 25.6.2014

  Ei muutoksia kuukaudessa vielä välttämättä tulekaan. Pari kolme kk pitää kokeilla. Onko Raijalla mikä lääke hiivanhäätöön?

    Vastaa

Lähetä kommentti sivuille