fbpx

Mindo

Mikä on Mindo?

Verkkopalvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Mindon tavoite on edistää vastuullista syömistä – ruokaa, joka on hyväksi itselle ja ympäristölle. Sivustolta löydät reseptejä ekologiseen ruoanlaittoon ja voit jakaa omat reseptisi muiden kanssa.

Mistä Mindo tulee?

Mindo syntyi kahden intohimoisen ruokailijan ja ympäristönsuojelijan yhteistyönä jo 2009. Vastuullisen syömisen äänitorvi käynnistettiin blogilla, Facebookissa, Twitterissä ja verkkopalvelun testiversiolla, josta rakentui myöhemmin versio 1.0. Mindon perustivat etevä ruoanlaittaja ja yrittäjä Reeta Laamo sekä tekstejä rustaava innokas syömäri ja digistrategisti Veera Juvonen. Lue Mindon syntytarina. Tällä hetkellä käytät palvelun versiota 2.0, jota ylläpitää ja kehittää yritys nimeltä Alkarian.

Miten Mindo toimii?

Selaa reseptejämme ja valmista niiden avulla ekologista ruokaa, jota syömällä voit paremmin. Rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi voit syöttää palveluun omia ruokaohjeitasi ja saada niistä palautetta muilta käyttäjiltä. Sinulle palvelu on maksuton, yrityksiä pyydämme ottamaan yhteyttä yritysmyyntiin yhteydenotot@mindo.fi

Miksi resepteissä on hiilijalanjälki? *

Huomattava osa ilmastonmuutosta aiheuttavista kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu ruoan tuotannosta. Osaan Mindon resepteistä on laskettu hiilijalanjälki, joka kertoo kuinka paljon ruoka-annoksesi kuormittaa ilmastoa. Hiilijalanjäljeksi kutsutaan ruoantuotantoketjussa syntyviä kasvihuonekaasuja, joista merkittävimmät ovat hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi. Mitä pienempi hiilijalanjälki, sitä ympäristöystävällisemmin syöt. Suurimmat ilmastovaikutukset aiheutuvat eläinperäisistä tuotteista, ja pienin jälki on yleensä kotimaisilla juureksilla, marjoilla ja perunalla. Suomalaisen hiilijalanjäljestä noin neljännes aiheutuu ravinnonkulutuksesta, joten syömällä ekologisemmin vaikutat merkittävästi ympäristön hyvinvointiin.

* Hiilijalanjälkilaskuri on teknisistä syistä poistunut toistaiseksi käytöstä nykyisessä versiossa 2.0.

Miten tarkka hiilijalanjälki on?

Ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutusten arviointi on tuotantoketjujen monimutkaisuuden vuoksi haastavaa. Mitä pidemmälle jalostettua ruoka on, sen vaikeampaa hiilijalanjäljen arviointi on. Tietoa eri ruoka-aineiden ilmastovaikutuksista on vielä harmittavan vähän julkisesti saatavilla. Mindo-reseptien hiilijalanjälkeen tulee suhtautua suuntaa antavana lukuna. Käyttämämme luvut kattavat ruoka-aineen tuotantoketjun hiilijalanjäljen ennen valmistusta. Ruoanvalmistus muodostaa kuitenkin merkittävän osan ruoan aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Ilmastonmuutosta voikin tältä osin hillitä kiinnittämällä huomiota ruoan valmistusmenetelmiin. Samoin ruokajätteen osuus on huomattava. Usein ilmaston kannalta paras teko onkin käyttää ruoka-aineita vain sen verran kuin on tarpeellista, ja välttää ruoan heittämistä roskiin.

Mindon suuntaa antavat hiilijalanjälkiarvot perustuvat:

1) Tuotantokohtaiseen tietoon (elintarviketoimittajat, muun muassa Soya Tofu, Raisio, Fazer)
2) Kirjallisuustietoon (Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja, Anna Talasnielmi: Kausiruokaa ilmastonystäville ja herkuttelijoille, 2011; Mike Berners-Lee: How Bad Are Bananas? The carbon footprint of everything, 2010)
3) Julkaisemattomaan ja julkaistuun tutkimustietoon. Tutkimustiedon on tuottanut Natural Interest Oy. Tutkimusten päästökertoimet ovat peräisin kansainvälisistä tietokannoista, joiden lähteitä ovat Ecoinvent (Sveitsi), Gmbh (Saksa), LCAFood (Tanska), BFF (UK)  ja MTT (Suomi). Kalojen osalta tutkimustietoa on kerätty myös WWF:n tutkimuksista.

 

Ota yhteyttä


Tilaa Mindon uutiskirje

* pakollinen kenttä