fbpx

Basilikakoulu – muista latvoa, muuten et saa satoa!

Lisätty: 09.06.2014 | Käyttäjältä: | 3 kommenttia
Kategoria : Yleinen

Olen vuosikaudet kasvattanut basilikaa ilman, että olen tajunnut latvomisen merkityksen.

Olen nyppinyt silloin tällöin muutaman ison basilikalehden sieltä täältä ja ihmetellyt, miksi hienosta yrttitarhastani tulee epäonnistunut yritys. En tiennyt, että basilikaa (ja muita yrttejä, mutta käsitellään tässä vain basilikaa) pitää muistaa latvoa.

Tässä ohjeet basilikan kasvattamiseen.

 1. Laita basilika itämään multaan, jonka kastelet kauttaaltaan, ei kuitenkaan niin, että siemenet hukkuvat veteen.
 2. Jätä itämään lämpimään paikkaan.
 3. Kun basilika itää, ja ensimmäiset kuusi lehteä (kuten kuvassa) ovat ilmestyneet, on aika latvoa ensimmäistä kertaa. Se tapahtuu niin, että nappaat kaksi ylimmäistä lehteä eli ylimmän lehtiparin pois.
 4. Tämän jälkeen jätät taas basilikan rauhaan. Kasvi haarautuu niistä kohdista, mistä latvoit. Sitten kun uudesta, haarautuneesta lehdestä on taas syntynyt kuusi lehteä, nappaa ylin lehtipari pois. Näin latvominen jatkuu ja jatkuu, kunnes basilika on iso pensas, tai ainakin sen näköinen, millaisia basilikapuskat ovat kaupan hyllyltä ostettuna!
 5. Juuri ennen basilikan kukkimista voit kerätä ison sadon talteen. Voit toki puskavaiheessakin napata jo lehtiä, mutta parhaat pestobasilikat saat kerralla talteen, kun lehtiä on tarpeeksi paljon.
 6. Vinkki: sumuttelee basilikaa tavallisen kastelun lisäksi vedellä tasaisin veliajoin.
 7. Vinkki: kirvat yrittivät vallata basilikaani, mutta en ruiskuttanut niitä millään muulla kuin vesisumuttimen kapealla päällä. Kirvat tippuivat pois veden paineesta ja lisäksi nappailin niitä lehtien alapinnoilta pois. Jotta kirvat eivät valtaa koko basilikaa, ne pitää huomata ajoissa. Tarkkaile siis alusta lähtien myös lehtien alapintoja.

p.s. Muistathan, että basilika on äärimmäisen kylmänarka. Minun on helppo huudella ohjeita täältä lämpimästä Etiopiasta – pidäthän basilikasi paikassa, jossa se ei palellu!

 

Kokkailu ja yhdessä syöminen on parasta, mitä Laura tietää. Laura on opiskellut agroekologiaa ja häntä kiinnostaa erityisesti ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvät kysymykset. Vuoden 2015 loppuun Laura bloggailee Etiopiasta käsin. Hänen oma bloginsa löytyy osoitteesta www.selamselam.fi

Facebook kommentit

 1. lisännyt: Kaisu on 30.8.2014

  Hei Laura

  Oletko huomannut, että liikaa korkeutta kasvaneesta basilikasta voi leikata muutaman lehtiparin verran latvasta ja pistää veteen juurtumaan. Juuret kehittyvät varsin nopeasti ja sitten vaan uusi kasvi multaan. Ei tarvitse aina aloittaa siemenistä asti kasvatusta.

    Vastaa
 2. lisännyt: Laura on 1.9.2014

  Hei Kaisa, olipa hyvä vinkki! En ole aikaisemmin lisännyt basilikaa noin, mutta menee ehdottomasti kokeiluun.

    Vastaa

Lähetä kommentti sivuille