fbpx

Eettisiä ideoita joulupöytään

Lisätty: 22.12.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Monet juhlapyhät ovat siitä hienoja, että silloin nautitut perinteiset ruoat ovat jo luonnostaan eettisiä. Tämä johtunee siitä, että vuosisatoja sitten ei ole ollut massoittain epäeettistä ruokaa tarjolla. Lentokoneella kaukomailta tuodusta pihvistä ei kukaan edes unelmoinut. Pöytään pistettiin tarjolle sitä, mitä takapihasta, kylältä tai kellarista saatiin. Ruoan arvon pystyi tuntemaan ihan eri tavalla kuin nykyään.

Eettisestä jouluruoasta voi nauttia tänäänkin. Suomessa joulupöydän perinneruoat pohjautuvat pitkälti kausikasviksiin, pääasiassa juureksiin. Kotimaiset juurekset ovat eettistä, herkullista, halpaa ja helppoa jouluruokaa! Perinteiset lanttu– ja porkkanalaatikot maistuvat aina. Joulupöytään (jopa kinkun korvikkeeksi) sopivat mainiosti jouluisen makuiset juurespihvit tai upea juurespiirakka. Ja jos on kyllästynyt juureksiin, niin hieman erilaisen joululaatikon saa bataatista (bataattia ei kuitenkaan valitettavasti saa kotimaisena).

Riisipuuro kuuluu monen jouluun. Riisin hiilijalanjälki on kuitenkin suhteellisen iso, ja viljelyyn kuluu paljon vettä. Jos haluaa keventää hiilijalanjälkeään jouluna, niin maukkaan puuron saa myös kotimaisesta ohrasta!

Perinteiselle possukinkulle on vaihtoehtoja. Kinkun veroista mahan täydykettä tulee vegaanisesta seitan-kinkusta! Kinkun voi myös korvata esimerkiksi tofu-päkinämurekkeella tai paneroidulla tofulla.

Jos haluaa pöytään perinteisen possukinkun, niin se kannattaa ostaa joko luomuna tai tutulta lähitilalta. Tällöin voi varmistua siitä, että eläimellä on ollut hyvä elämä. Kannattaa tutustua vaikka Perkkiön tilan onnellisiin possuihin.

Joulupöydän lohi kannattaa ostaa suomalaisena, mieluiten luomuna ja kasvatettuna. Valitettavasti useimmat villit lohikannat ovat uhanalaisia, joten niitä kannattaa välttää.

Lohen tilalla voi kuitenkin tarjoilla esimerkiksi kotimaista haukea, ahventa, silakkaa tai silliä! WWF:n kalaoppaasta saa lisätietoa kalojen eettisyydestä.

Joulupöydän kruunavaat esimerkiksi ihanat suklaiset punajuurikuppikakut tai glögijuustokakku.

Ja kaiken voi huudella alas glögiskumpalla.

Ihanaa joulua kaikille!

—–

Ps. Lisää idoita eettiseen joulupöytään Mindon joulukalenterista

Anna on ruoanlaiton parissa rentoutuva intohimoinen maailmanparantaja, kasvissyöjä ja eettisen kuluttamisen asiantuntija. Maaseudulla kasvaneena suomalainen sekä globaali maaseutu ja ruoantuotannon sosiaalinen kestävyys ovat erityisen lähellä Annan sydäntä. Hän rakastaa noukkia oman ruokansa metsästä ja haaveilee tulevaisuudessa maalaistalosta, jossa kasvattaa oman ruokansa. Anna kirjoittaa Mindolle Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) edustajana.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille