fbpx

Lanttulaatikko

Lisätty 26.11.2012
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
 • Annokset: 6
 • Esivalmisteluaika 0m
 • Valmistusaika: 0m
 • Yhteensä: 0m

6 henkilölle
1 Lanttu (kg)
3.5 Vesi, vesijohtovesi (dl)
1 Suola (tl)
1 Korppujauho (dl)
2.5 Siirappi (rkl)
2 Kaurakerma (dl)
0.5 Inkivääri, jauhettu (tl)
0.5 Valkopippuri (tl)
0.5 Muskottipähkinä, jauhettu (tl)
2 Rypsiöljy (rkl)

Valmistusohjeet:
Laatikot voi tehdä paistamista vaille valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa. Laita ne tarjoilupäivänä uuniin puolisulina. Ohjeesta tulee yksi 2,5 litran vuoallinen tai kaksi pienempää. Samalla kertaa uunissa kannattaa valmistaa monta eri laatikkoruokaa.

1. Leikkaa lantut ohuiksi viipaleiksi ja kuori viipaleet. Pane korppujauhot turpoamaan kaurakermaan.
2. Keitä lantut kannen alla suolalla maustetussa vedessä. Vettä riittää sen verran, että lanttuviipaleet juuri ja juuri peittyvät. Tarkista keittämisen aikana veden määrä.
3. Ota keitinvesi talteen ja soseuta lantut nuijalla, sosemyllyssä tai monitoimikoneessa.
4. Lisää korppujauhot, siirappi, mausteet ja vähän lanttujen keitinvettä, kunnes seos on löysähköä.
5. Kaada seos öljyttyyn uunivuokaan. Painele lusikalla pinta aaltomaiseksi ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
6. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1-1,5 tuntia.

– Naurislaatikko: noudata lanttulaatikon ohjetta, mutta lisää naurissoseeseen keitinveden sijaan kauramaitoa ja käytä enemmän siirappia.

Ohje kirjasta Somersalo, Mattila ym: Härkäpapua sarvista – herkullista kasvisruokaa läheltä, Multikustannus 2006. Kuva: Tero Heino.
Animalia, www.animalia.fi

Erityspiirteet:, , , , Avainsanat:, , , , ,

Hiilijalanjälki

 • 22 g

  CO2e / 100 g
 • 63 g

  CO2e / annos

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

 1. lisännyt: Jussi on 9.1.2018

  Kokeilin lanttulaatikon imeltämistä ja onnistuihan se aika vähällä kokeilemisella. Siitä rohkaistuneena päätin kokeilla myös naurislaatikon imeltämistä. No tietenkin lanttulaatikon imeltämisestä olin saanut sen verran kokemusta että naurislaatikon imeltäminen onnistui suorastaan yli odotusten – ensimmäisellä yrityksellä. Lantun ja nauriin imeltämiseen soveltuu oikea imelletyn perunalaatikon imeltämisohje, mutta nykyisin yleisillä ”hälläväliä imellyslämpötilaohjeilla” ei takuulla onnistu. Imeltymisaika tuleee olla kuitenkin 10-14 tuntia.

  Naurislaatikon imeltäminen.

  Kuoritut nauriit keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa sose notkistetaan 80 asteisella vedellä.

  Jauho sekoitetaan noin 77-78 asteiseen soseeseen.

  Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 12-14 tunniksi. Imeltymisaika tämän kokeilun perusteella on aika pitkä ja saattaa onnistua lyhyemmälläkin imeltymisajalla. Imeltymisen eedistymistä kannattaa seurata maistamalla useitakin kertoja ja imeltymisaikaa voi säädeellä sen mukaan.

  Soseeseen sekoitetaan voi, maito tai kerma ja suola. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Tarvittaessa voi maustaa halutulla tavalla.

    Vastaa

Lähetä kommentti sivuille