fbpx

Turvallisuus ohitti terveellisyyden ruoan tärkeimpänä ominaisuutena

Lisätty: 30.08.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

vaara_vaanii_kattilassa-nilsson_mats-eric-14839955-frntKun seuraavan kerran nappaat mukaasi kaupasta valmiin kolmioleivän, laske paketin kyljessä luetellut E-koodit. Minä löysin ABC:ltä ostamastani lähileivästä 17 eri lisäainetta. Tämä siis yrityksen leivässä, joka verkkopalvelussaan etusivulla mainostaa ettei käytä leipiinsä lisäaineita. Siis leipiin. Täytteissä niitä on senkin edestä.

Hyökytyksen kohteena olevaa E621 natriumglutamaattia ja muita aromivahventeita käytetään ruoissa, kun raaka-aineita ei ole niin paljon, että niistä tulisi luonnollista makua. Lisäaineet voivat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja muita vaivoja. Kun kokoat kolmioleipäsi itse kotona, saatat saada kokoon vastaavan määrän lisäaineita (jollet suosi luomua ja leivo itse). Se ero itse tekemässäsi leivässä ja teollisessa kolmioleivässä on, että et saa myydä itse valmistamaasi muille. Se on silloin terveysuhka, riippumatta leivän sisällöstä.

Mats-Eric Nilssonin ja Henrik Ennartin uutuuskirja Vaara Vaani kattilassa (Atar) paljastaa elintarviketurvallisuuden valvonnan järjettömyydet. Laitoskeittiöitä varten suunniteltu hygieniatarkkailu uhkaa lopettaa kaiken normaalin keittiöpuuhailun. Tästä esimerkkinä tapaus Ruotsissa, jossa pelastusarmeijan myyjäiset ratsattiin, jolloin pulla- ja kahvitarjoilu kiellettiin luvattomana toimintana. Suomessa Elintarvikevirasto ei onneksi sentään puuttunut ravintolakulttuuria päiväksi rikastuttaneeseen pop up -ravintolapäivään, jonka sivuilla keveästi kettuillaan tiukalle byrokratialle.

Turvallisuus on ohittanut terveellisyyden ruoan tärkeimpänä ominaisuutena, mausta ja mielihyvästä puhumattakaan. Elintarviketeollisuudelle uhka on vakavasti otettava, sillä suuryritysten jakeluverkostojen välityksellä kotieläinten tehokasvatuksessa syntyneet uudet virukset ja bakteerit voivat levitä nopeasti koko maailmaan. Mutta silti tavallinen tallaaja uskoo ruokamyrkytyksen johtuvan todennäköisemmin keittiön huonosta hygieniasta tai kokin huolimattomuudesta. Viime vuosien laajin myrkytystapaus Pohjoismaissa ei johtunut kuitenkaan edes ruoasta, vaan Nokian juomavedestä, kun yli 400 000 litraa jätevettä pääsi sekoittumaan juomaveteen. Tämä oli inhimillinen vesivahinko, kirjan mukaan tahallista aiheutetaan sinisestä lenkistään tunnetulla HKScanilla, jolla on sikatiloja mm. Puolassa. Helsingin komissiolle tuotetussa Puolan siankasvatuksesta kertoneessa raportissa varoitettiin, että Smithfieldin 24 teollista sikatilaa likaavat Itämeren herkimmät alueet.

Lisää epämiellyttäviä totuuksia voi ahmia kirjakaupasta, jos ruokahalu ei vielä mennyt.

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille