fbpx

Syövätkö läheisesi geenimuunnellulla rehulla ruokittua lihaa?

Lisätty: 29.07.2013 | Käyttäjältä: | 1 kommentti

Screen Shot 2013-07-29 at 3.18.17 PM

Viikonlopun Helsingin Sanomat nosti geenimuunnellun rehun ruokapöydälle. GMO-rehu yleistyy eläinten ruokinnassa Suomessa, sillä suuret rehutalot kuten RaisioAgro ja Satarehu ovat ottaneet muunnellun soijan käyttöön. Se tarkoittaa sitä, että lautasellasi oleva liha on mahdollisesti ruokittu GMO-rehulla, jonka vaikutusta ravintoketjussa ihmisten terveyteen ei ole tutkittu. Parhaillaan meneillään olevassa kenttätutkimuksessa koekaniineina käytetään sinua ja läheisiäsi.

Tutkimustietoja odotellessa maltilliset kuluttajat vaativat elintarvikkeisiin GMO-rehusta kertovaa pakollista pakkausmerkintää, jotta ostopäätöstä tehdessä voi valita perinteisen ja muunnellun välillä. Kestävän maatalouden puolesta kampanjoivat järjestöt kuten Greenpeace ajavat GMO:lle täyskieltoa.

Soitin Ilmari Iloselle, joka on luonut kansalaisaloitepalvelussa lakialoitteen geenimuunnellun raaka-aineen ilmoittamisvelvollisuudesta lopputuotteessa. Aloitteen takana on nelikymppinen raahelainen insinööri, jonka mielestä vähintä mitä voidaan tehdä, on merkitä GMO-ainesosat pakkauksiin.

Haluan tietää mitä ruokaani on laitettu, enkä halua syödä geenimuunneltuja tuotteita. Eläinkokeilla tehdyt tutkimukset osoittavat geenimuunneltujen tuotteiden aiheuttavan syöpää sekä muita sairauksia. Kuluttajilla on oltava valinnanvapaus olla syömättä tuotteita, joiden epäilee olevan terveydelleen haitallisia.
Ilmari Ilonen, kansalaisaloitteen perustaja

Soitin elintarviketurvallisuutta valvovalle Eviralle kyselläkseni pakkausmerkinnöistä. Keskustelin kemiallisen riskinhallinnan osaston ylitarkastajan Sanna Viljakaisen kanssa GMO-rehun merkintäpakosta. Viljakainen on varma ettei kotimainen kansalaisaloite muuta merkintäkäytäntöä Suomessa, sillä Evira noudattaa EU-tasoista ohjausta. Mikäli EU-komissiolta tulee suositus GMO-rehulla ruokittujen tuotteiden merkinnästä, on Evira valmis muuttamaan ohjeistoaan.

Evira ei suosittele kieltäviä merkintöjä tuotteisiin ylipäätään, kuten ”lisäaineeton” tai ”GMO-vapaa”. Sellaiset merkinnät voivat johtaa kuluttajaa harhaan. Pakkaukseen merkitään, mitä elintarvikkeessa on mielummin kuin mitä siinä ei ole. Lainsäädäntö ei erityisesti kiellä vapaaehtoista merkintää, jossa esitetään, että elintarvikkeen tai rehun valmistuksessa ei ole käytetty geenitekniikkaa tai ettei tuote sisällä geeniteknisesti muunnettuja ainesosia.
Sanna Viljakainen, ylitarkastaja Eviralla

Ainoassa EU:n laajuisessa geenimuuntelua koskevassa tutkimuksessa (2007) 60% kansalaisista ilmaisi huolensa muunneltuja tuotteita kohtaan. Kolme vuotta sitten Greenpeace keräsi EU-alueelta yli miljoona nimeä EU:n laajuiseen kansalaisaloitteeseen GMO-viljelyn kieltämiseksi Euroopassa, kunnes seurauksista on riittävästi tutkimustietoa. Muunnellun Amflora-perunan koeviljelyä suomessakin tehnyt saksalainen kemikaaliyhtiö BASF vetäytyi Euroopasta viime keväänä, ja amerikkalainen Monsanto veti uudet GMO-viljelyhakemuksensa takaisin äskettäin – yhtiöt totesivat eurooppalaisen ilmapiirin olevan GMO:n vastainen.

Muunneltujen lajikkeiden käyttäytymisestä luonnossa ja vaikutuksista terveyteen ei ole tehty pitkäaikaista tutkimusta. Ruokaturvan lisäämiseksi on ennenkin tehty harkitsemattomia ratkaisuja, jotka ovat osoittautuneet karmaiseviksi virheiksi, kuten tuholaismyrkky DDT:n käyttö osoittaa.
Juha Aromaa, Greenpeacen viestintäpäällikkö

Mitä Sinä voit tehdä?

1 Anna asiakaspalautetta elintarvikeyrityksille 

Yritykset ovat vikkelämpiä liikumaan kuin politiikot, ja pystyvät reagoimaan kuluttajan käytökseen nopeammin kuin EU-komissio. Pakollisten pakkausmerkintöjen puuttuessa voit tiedustella elintarvikeyhtiöiltä, onko niiden eläinperäisiä elintarvikkeita syötetty GMO-rehulla. Yritykset eivät välttämättä huomaa henkilökohtaista boikotointiasi, mutta arvostavat kyllä asiakaspalautetta joka kertoo että luonnollisesti tuotetuilla elintarvikkeilla on kysyntää. Kannusta yritystä vaatimaan alihankintaketjultaan, ettei eläinten ruokinnassa käytetä GMO-rehua. Rohkaise yritystä tekemään GMO-vapaasta ruoasta kilpailuvaltti ja lisäämään tuotepakkauksiinsa vapaaehtoinen GMO-vapaa -merkintä.

2 Vältä manipuloituja elintarvikkeita

Vältä possua (joista osaa on Suomessa syötetty geenirehulla jo 10 vuotta) ja tarkista broilerisi ruokinta elintarvikeyhtiöltä. Suomalaiset maitotuotteet ovat GMO-vapaita. Kasvissyöjänkin täytyy olla silmä tarkkana. Sellaisissa kasviperäisissä elintarvikkeissa, jotka sisältävät geenimanipuloituja ainesosia, on jo Euroopassa pakollinen pakkausmerkintä. Löydät sen ainesosaluettelosta etsimällä sanoja kuten: ”muuntogeeninen” tai ”valmistettu muuntogeenisestä [ainesosan nimi, esim. soijasta]”.’

3 Kerro GMO-elintarvikkeista äidillesi. Ja kaikille muille joista välität. 

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille