fbpx

Syö jämäruokaa maailman ruokapäivänä 16.10.

Lisätty: 16.10.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : alkuperä

Maailman ruokapäivää vietetään tänään 16.10. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan päivän teema on ruokaturvallisuus ja ravitsemus kestävässä ruokaketjussa. Millainen on YK:n määrittelemä kestävän kehityksen ruokaketju? Suljin toisen silmän varmuudeksi, jotta välttyisin pahimmalta shokilta tutustuessani materiaaleihin. Pelkäsin maatalouskemikaalibisneksessä jyllästävien huonomaineisten yritysten vaikuttaneen sisältöön, jolloin ratkaisuksi ruokaturvaan tarjottaisiin geenimuunneltuja siemenviljoja ja ruokatuotannon keskittämistä harvainvallalle. Tällaista visiota vastaan marssittiin Suomessakin tänä viikonloppuna. FAO kuitenkin yllätti iloisesti esimerkillään vietnamilaisesta viljelyjärjestelmästä.

Puolet vietnamilaisesta saa ravintonsa pientilallisten VAC (vuon, ao, chuong) -järjestelmästä, joka tarkoittaa kirjaimellisesti lampea, puutarhaa ja eläinkarsinaa, tai hienostellen vesiviljelyä, kasveja ja karjaa. Tässä suljetussa järjestelmässä hyötyeläinten tuottama biokaasu käytetään energiana kotitaloudessa. Kotitalousjätteet juoksutetaan lampeen, jonka liete levitetään hedelmä- ja vihannespelloille lannoitteeksi. Siat, puhvelit, kanat ja ankat ruokitaan viljelmien antimilla. Viljelijät pystyvät elämään omavaraisesti ja tuottamaan ruokaa myyntiin myös kaupunkilaisille.

On koskettavaa että FAO luottaa perinteisiin ruoantuotantomenetelmiin teknologiauskovaisuuden sijaan, joka tuntuu leimaavan vallitsevaa käsitystä kehityksestä. Tällä hetkellä maailmassa lähes 870 miljoonaa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Samaan aikaan noin 1,4 miljardia ihmistä kärsii ylipainosta, joista kolmannes on riskiryhmää sydänsairauksille, diabetekselle ja muille terveysongelmille. Hävettääkö sinuakin? Ruokaa kyllä tuotetaan tarpeeksi, mutta sitä ei jaeta tasaisesti. Lisäksi kolmannes kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Maailman ruokaturvan ja ravitsemuksen saavuttaminen voi onnistua kehittämällä perinteisten tuotantotapojen puhtaanapitoa, ruoan käsittelyä ja varastointia. Ravitsemuksellisesti arvokkaan ruoan tuottaminen ja ruoan hävikin pienentäminen madaltaisi painetta raivata uutta viljelymaata.

Tee pieni, hyvä teko maailman ruokapäivän kunniaksi – leiki kokkisotaa ja tee ruokaa kaapin perälle unohtuneista jämistä. Ideavajauksesta kärsiville suosittelen tulevan Hävikkiviikon (4-10.11) vinkkeihin tutustumista.

 

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille