fbpx

Ruoan geenimuuntelun vastainen liike herää Suomessa

Lisätty: 22.10.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Vaasan Monsanto-marssin vetäjät
Kategoria : Yleinen

Pakollisten pakkausmerkintöjen puutteessa harva tietää että kotimainen liha on ruokittu geenimuunnellulla soijalla. Samaan aikaan elintarviketurvallisuutta valvova viranomaisemme Evira jarruttaa positiivisia merkintöjä, jotka kertoisivat kuluttajille tuotteen olevan GMO-vapaa. Googlen aikana on eriskummallista, ettei kuluttaja löydä tietoa siitä mitä syö. Tietoisen valinnan tekeminen kaupassa GMO:n puolesta tai vastaan ei onnistu ilman mittavaa vaivannäköä.

Geenimuuntelun vastainen liike Suomessa uinui, kun rehuyhtiöt Suomen Rehu ja RaisioAgro tuplasivat geenimuunnellun soijan tuonnin Suomeen keväällä ottamalla rehuvalikoimaansa Monsanton tuotteen. Viimeisimmät GMO-uutiset Suomesta olivat olleet mieltä rauhoittavia. Lammilla muunneltua Amflora-perunalajiketta koeviljellyt saksalainen kemikaaliyhtiö BASF kesti kolmen viikon ajan Greenpeacen aktivisteja, jotka olivat kahlinneet itsensä perunaladon oveen ja työkoneisiin. Keväällä 2012 BASF vetäytyi Euroopasta GMO-vastaisen ilmapiirin vuoksi.

Tämän kevään Monsanto-uutisen jälkeen muutama taho Suomessa on aktivoitunut toimimaan ruoan geenimuuntelua vastaan: ruohonjuuriliike March Against Monsanto ja GMO-vapaudesta Suomelle kilpailuvalttia ajava yritys Real Food Partners Oy. Yritys järjesti GMO Free Finland -seminaarin 24.9. yhdessä vihreiden Pekka Haaviston ja keskustan Anne Kalmarin kanssa, pyrkien vaikuttamaan päätöksentekijöihin eduskunnassa. Lisäksi Docventuresin äijät saivat 30 000 suomalaista ryhtymään Lihattomalle Lokakuulle näytettyään Monsanton epäeettisiä toimintatapoja valottavan dokumentin Food Inc.

Monsanto on amerikkalainen 100-vuotisen historian omaava kemikaaliyritys, joka on tuonut markkinoille toinen toistaan epäilyttäviä tuotteita, mm. makeutusaine sakariinin, RoundUp-rikkaruohomyrkyn, Vietnamin sodassa käytetyn tuhoisan Agent Orange -kemikaalin, naudan kasvuhormonin ja viimeisimpänä geenimuunnellut siemenet ja niiden viljelyssä käytetyt torjunta-aineet. Tuotteidensa lisäksi Monsanto on kuuluisa maanviljelijöitä vastaan nostamista syytteistä ja lobbauksesta pakollisia pakkausmerkintöjä vastaan. Yritys on yksi niistä harvoista joka haluaa pitää brändinsä piilossa eikä näkyvillä, jolloin kuluttajat eivät tiedä mitä ostavat.

Vapaaehtoiset koordinaattorit järjestivät marssin Monsantoa vastaan 25.5. Helsingissä, Turussa, Vaasassa ensimmäisen kerran toukokuussa. Tuona kansainvälisenä tapahtumapäivänä mukana oli 2 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Toinen marssi järjestettiin viime lauantaina 12.10, jolloin mukana oli Suomesssa yli 300 ihmistä ja maailmalla 3 miljoonaa, yli 400 paikkakunnalta 50 maassa.

Ne suomalaiset elintarvikeyritykset, joiden tuotantoketjussa ei ole kiellettyä syöttää geenimuunneltua rehua tuotantoeläimille, ovat kertoneet medialle seuraavansa kuluttajien mielipiteitä koskien GMO:ta. Näihin lukeutuvat ruokajättimme Atria, HK ja Saarioinen. Marssi Monsantoa vastaan uutisointiin lähinnä Turun ja Vaasan paikallismedioissa, mutta toivon että yritykset näkevät tämän viestin kuluttajilta edes tämän blogin kautta, tai törmäävät joihinkin niistä tuhansista kännykuvista, joita sivustaseuraajat ottivat marsseilta.

Luontevin reaktio geenimanipuloituja elintarvikkeita välttelevältä kuluttajalta on ostoboikotti, joka ei ilman suurta mittakaavaa näy yritykselle. Toivon tämän blogin lukijoita siksi kertomaan mielipiteensä sekä kaupalle että elintarvikeyrityksille antamalla palautetta – ja mielellään julkisesti, jotta se näkyy muillekin kuin asiakaspalvelun palauteboksin lukijalle. Jos haluat vapauden valita mitä syöt, kirjoita yleisönosastolle ja sosiaaliseen mediaan kyseisen yrityksen kanavalle. Jos saat privaatin vastauksen asiakaspalautteeseen, julkaise se verkossa, ja autat meitä muitakin saamaan tietoa ruoasta.

Kansalaisliike GMO-vapaa Suomi on aktivoitunut jälleen vapaaehtoisvoimin. Katso www.gmovapaa.fi ja ota yhteyttä info@gmovapaa.fi jos haluat jakaa tietoa ja auttaa tekemään Suomesta GMO-vapaan.

Kirjoitus julkaistu alunperin Eettisen kaupan puolesta RY:n blogissa

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille