fbpx

Perunapizza

Lisätty 31.12.2013
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Kustannukset: 15
  • Annokset: 4
  • Esivalmisteluaika 60m
  • Valmistusaika: 15m
  • Yhteensä: 1:15 h

Pohja:

5 dl jauhoja

Suolaa

Kuivahiivapussi taikka sitten puolikas hiivamöhkäle

2 dl lämmintä/kuumaa vettä

Muutama ruokalusikallinen öljyä (rypsi on hyvä)

Sekottele kuivat aineet keskenään. Sitten nesteet perään. Vaivaa kunnes taikina on, noh, taikinainen. Laita lämpöiseen paikkaan kohoamaan peitettynä. Tällä määrällä voi tehdä yhden pellin kokoisen paksumpi pohjaisen pizzan taikka sitten kaksi ohuempaa. Itse suosin ohuempaa, ni saa kaksi pizzaa. Eli yhden enemmän! Ja silloin voi kutsua jonkun sällin auttamaan syömisessä.

Tomaattikastike:

2 sipulia (punasipuli on hyvä kans)

Runsaasti valkosipulia

Puoli kiloa tomaatteja

Tomaattipyre (voi myös laittaa tehosekoittimeen aurinkokuivattuja tomaatteja ja tehdä niistä soseen)

Pippuria

Suolaa

Paprikajauhetta

Korianteria (Jauhe, ei semmonen puska. Joissain kielissä noi on eroteltu. Olisi kiva, ni ei tarvitsisi selitellä.)

Oreganoa tai basilikaa tai molempia (jos tuoreena, niin laita loppuvaiheessa jos taas kuivana, niin voi hautu hyvän aikaa)

Chiliä (missä muodossa tahansa) sen verran, että potkii, mutta ei peitä muita makuja.

2 rkl hunajaa

Kalttaa tomaatit. Eli nylje ne. Tee pienet ristiviillot tomaattien päätyyn ja heitä kiehuvaan veteen. Minuutissa parissa kuori alkaa irtoamaan ja voit laskea kylmää vettää kiehuvan tilalle. Sitten joko sormin tai jos liian kuumaa, niin veitsellä irroita kuoret. Se on kalttaus. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta lopputuloksesta tulee sileämpi näin.

Pannu kuumaksi ja sipulit perään öljyn kera. Kuulottele hetki ja sitten lisää hunaja (ensin yksi lusikallinen ja myöhemmin maun mukaan). Tuoksu on aika mieletön tässä vaiheessa. Sitten voit heittää kaltatut tomaatit sekaan ja alkaa hämmentelemään ja lisäämään mausteita.  Nyt maista! Jos on hyvää tai pienellä suolatasapainon säätämisellä tulee hyväksi, voit miettiä kannattaako ollenkaan lisätä pyrettä. Jos päätät, niin tässä vaiheessa voi lisätä pyreen tai soseutetun aurinkokuivatun tomaatin.  Sitten yrtit sekaan ja jos sörsseli hautumaan. Voi antaa porista hiljaisella lämmöllä niin kauan kuin nälkä antaa myöten ja maista välillä. Ja sitten anna jäähtyä (ei haittaa vaikka ei kerkeisi jäähtymään). Tällä välin voi alkaa tekemään täytteitä.

 Täyte:

Muutama peruna

Öljyä

Suolaa

Pippuria

Basilikaa tai oreganoa (tuoretta mieluusti)

Ja mitä tahansa haluat lisäksi täytteeksi. Ei tarvi muuta, mutta esimerkiksi leipäjuusto toimii. Tai pavut. Ruskeat pavut ainakin.

Ota pottuja ja pese. Leikkaa potut ohuiksi siivuiksi. Kuoren voi jättää, kannattaa jättää.  Sekoita öljyyn suolaa ja pippuria ja nipullinen hienoksi silputtua basilikaa. Sitten vaan öljy pottujen päälle. Sitä voipi sekoitella, niin että kaikki potut saavat osansa. Ei olisi reilua jos joku ei saisi. Kaikki pelaa.

Pizza:

Kaulitse pellilinen tai kaksi ja iske pintaan tomaattikastiketta. Maista vielä sitä kastiketta. Levittele potut taisaisesti koko pizzan päälle. Muut täytteet voi laittaa pottujen alle ja jos päätit lisätä juustoa, niin voit laittaa joko alle tai päälle. Sitten uuniin 200-225 astetta ja ainakin 10 min menee. Tarkkaile. Potut voi vähän ruskettua ja pohja myös. Se on sitten siinä.

IMG_6782

Avainsanat:,

Hyvää kasvisruokaa friistailaamalla. Ei liian tarkkoja reseptejä. Tykkään kokata niistä aineksista, joita sattuu olemaan kyseisessä keittiössä saatavilla. Taustamusana räppiä ja ysäri-Seattle-soundia. Olen myös Ruoan Tulevaisuus ry:n perustajajäsen ja yksi Foodyclen pääjärjestäjistä.

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille