fbpx

Reilun ABC

Lisätty: 20.10.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Kerran vuodessa vietetään Reilun kaupan viikkoa. Reilun kaupan brändi on monelle tuttu, mutta harva osaa määrittää mitä se  oikeastaan tarkoittaa. Mindolaiset kunnostautuivat reiluusasioissa Eetti ry:n järjestämässä koulutuksessa. Tässä koulutuksen antia lyhykäisesti:

Mikä tai mitä Reilu kauppa on?
Reilu kauppa on sertifiointijärjestelmä, jolla ei ole kaupallisia intressejä. Se ei myy kulutustuotteita, vaan merkkiä voivat käyttää Reilun kaupan hyväksymät yritykset tai jakelijat omissa tuotteissaan.

Mitä hyötyä siitä on?

  • Järjestelmä takaa markkinoista riippumattoman takuuhinnan viljelijälle. Säännöllinen tulovirta auttaa viljelijää pitkäaikaisessa talouden suunnittelussa ja mahdollistaa tuotannon kehityksen esimerkiksi pienten lainojen avulla.
  • Reilu kauppa takaa työntekijöille inhimilliset työajat ja -olot sekä oikeuden kuulua ammattiliittoon. Tiloilla ei sallita lapsityövoiman käyttöä.
  • Sertifiointijärjestelmän yritykset maksavat Reilun kaupan lisää, jolla kehitetään samalla koko yhteisöä – rahalla voidaan  kustantaa esimerkiksi kylään koulu ja hankkia opetusta.

Onko Reilu luomua?
Reilu ei ole aina luomua, mutta esimerkiksi Suomessa myytävistä Reiluista tuotteista noin puolet on. Reilulla kaupalla on kuitenkin tarkat ympäristökriteerit, eikä tiloilla käytetä vaarallisia kemikaaleja tai tuholaismyrkkyjä.

Miksi Reilut tuotteet ovat kalliita?
Erät ovat pieniä, jolloin hinta on muiden vähempimenekkisten tuotteiden tapaan massatuotteita korkeampi. Hinnat eivät ole sertifiointijärjestelmän ohjaamia, vaan kaupat määrittävät ne itse. Saman tuotteen hinta voi vaihdella liikkeittäin.

Mistä voi tietää, että tuote on varmasti Reilu?
Tuottajia ja tuotantoketjuja valvotaan säännöllisesti vierailemalla tiloilla, haastattelemalla tuottajia ja työntekijöitä. Valvonnalle on määritetty kansainvälinen ISO65-standardi, joka takaa valvonnan puolueettomuuden.

Poikkeuksena sokeri ja kaakao käsitellään osassa tapauksista samassa tuotantolaitoksessa kuin tavallinenkin raakamateriaali, jolloin tuote ei takuuvarmasti ole Reilulta tilalta. Menettely hyväksytään siksi, että kaikilla alueilla ei ole varaa tehdä omaa käsittelylaitosta Reiluille tuotteille. Vaihtoehtona on joko prosessoida samassa laitoksessa tai olla liittymättä järjestelmään. Ostamalla Reilun tuotteen takaat joka tapauksessa viljelijälle takuuhinnan raaka-aineesta.

Lisätietoa Reilun kaupan viikosta ja tapahtumista saa Reilun kaupan edistämiskeskuksen sivuilta.

reilukauppa

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille