fbpx

Mindon syntytarina

Lisätty: 28.03.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : alkuperä kasvisruoka

Ryhdyin kasvissyöjäksi saadakseni silloisen poikaystäväni lopettamaan tupakoinnin. Hän nimittäin rakastaa ruoanlaittoa, ja uskoo että kasvissyönti rajoittaa kulinaristisia kokeiluja. Top Chef -ohjelmassakin kilpailija tippuu aina valmistettuaan kasvisaterian. Lupasin lopettaa kasvissyönnin kun hän lopettaa tupakoinnin.

Motivaatiota saadakseni katsoin eläinten kohtelusta kertovan dokumenttielokuvan Earthlings miltei loppuun. Itkin enemmän kuin vauvaiän aikana yhteensä, enkä usko ikinä pystyväni katsomaan sitä viimeistä osaa elokuvasta, joka kertoo eläinkokeista. Motivaation olisi voinut hoitaa inhimillisemminkin – syömällä herkullista kasvisruokaa. Se olikin seuraava projektini. Kasvissyönnin lisäksi uusi suuri elämäntavan muutos tulisi olemaan kokkaaminen, sillä söin päivittäin ravintoloissa, joiden tarjonnassa lehtipihvi luokitellaan kasvisruoaksi.

Kyselin linkkivinkkejä hyviin resepteihin työpariltani, jonka kanssa suunnittelimme yhdessä verkkopalveluja suurille kotimaisille yrityksille. Reeta on syönyt kala- ja kasvispainoitteista ruokaa jo pitkään, ja kertoi työpäivien lomassa niistä herkuista mitä hänen keittiössään valmistuu päivittäin. Huomasimme että kasvisruokailijaa varten verkossa on lähinnä estetiikkaa arvostavalle silmälle tuskallista katsottavaa: tee-se-itse -kotisivuja ja sivustoja joita ei ole päivitetty vuoden 1999 jälkeen.

Eläinoikeusyhdistysten sivustojen ruokaohjeissa ei ole kuvia, ja ruoanlaitto on yllättävän hankalaa jos ei ole aavistustakaan siitä miltä tofu näyttää. Hyvännäköisiä reseptejä löytyy englanniksi, mutta niiden ainesten mittayksiköt pitää ensin kääntää kupeista desilitroiksi. Google Translator ei oikein sovellu ruoanlaittoon. Suurien ruokatalojen reseptipalvelut eivät huomioi ekologisen ruoan ystävää, eikä ruoka ei muutu terveelliseksi kasvisruoaksi jättämällä siitä lihaa pois.

Kun sopivaa ruokaohjeiden verkkopalvelua ei löytynyt, Reeta ehdotti että tehdään sellainen itse.

Suunnittelimme kahden vuoden ajan ruoanlaittajan verkkoyhteisöä Mindo.fi:tä, jonka nimi tulee sanoista Mind ja Do (välitä ja toimi). Verkkopalvelustamme on tarkoitus kehittää kaikille ruoanlaitosta ja ekologisesta ruoasta kiinnostuneille se verkon paras reseptisivusto. Mindossa jokaisesta reseptistä näytetään ruoan ympäristövaikutukset hiilijalanjälkenä. Jos reseptissä on epäeettinen tai epäekologinen raaka-aine, sen tilalle ehdotetaan korvaavaa raaka-ainetta. Palveluun kehitetään myös hiilijalanjälkien vertailu ja ruoan ravintoarvot, jotta päivittäisten valintojen tekeminen olisi helpompaa. Mindosta tulee sellainen palvelu, jota itse haluamme käyttää. Mindon avulla saan omista resepteistäni palautetta muilta kokeilta.

Epäkonventionaalinen metodini muuttaa mies savuttomaksi ei tuottanut tulosta, mutta onnistuin muuttamaan itseäni pysyvästi. Mindon avulla löydän vihdoin ne parhaat reseptit, joiden avulla valmistan ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Kiitos Reeta, kiitos kaikille jotka ovat auttaneet Mindon synnyttämisessä, ja kiitos teille, jotka autatte palvelun kehittämisessä maailmaa parantavaksi reseptisivustoksi!

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille