fbpx

Kvinoarisotto

Lisätty: 20.09.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Tämä ruoka on juuri sitä mikä on mielestäni täydellinen viileän, pimeän syysillan ruoka. Olen fiilistellyt syksyä jo heinäkuusta asti ja tämä ruoka tulee aina vaan uudelleen mieleen. Se on pehmeä, makea ja lämmittävä. Ja erilainen versio perinteisestä risotosta. Siinä käytetään cashewpähkinöitä ja kookoskermaa tuomaan kermaisuutta ja pehmeyttä, joten se sopii hyvin laktoosi-intolerantikoille, maitoallergikoille tai maitoyliherkille ja tietenkin niille jotka eivät käytä tai haluavat vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä.

Cashewpähkinöiden sisältämä rasva on suurimmaksi osaksi moni- ja kertatyydyttymättömiä, joita keho käyttää helposti energiakseen. Ne eivät siis kerry vyötärölle. Kookosmaidonkin tyydyttynyt rasva on sellaisessa muodossa että se imeytyy helposti ruoansulatusta rasittamatta ja käytetään energiaksi. Lisäksi kookosmaito ja mausteena oleva kaneli tuhoaa bakteereja ja viruksia eli juuri sitä mitä flunssakaudella tarvitaan.

Kvinoa on tasapainoinen proteiinin lähde ja sisältää kasvissyöjän ruokavaliossa usein vähiin jäävää lysiini-aminohappoa. Lisäksi se auttaa kehoa puhdistumaan emäksisyydellään, kuidullaan sekä mahtavalla määrällä ”monitoimiosaaja” magnesiumia.

KVINOARISOTTO CASHEWKERMALLA

3 dl kuivaa kvinoaa
3 dl + 3dl + 1,5 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl kookosmaitoa
merisuolaa
½ tl kanelia
3/4 tl valkosipulijauhetta
150 g (pakaste)pinaattia
2 sipulia

Aloita ajoissa liottamalla cashewpähkinöitä vedessä 4–8 tuntia. Huuhtele kvinoa siivilässä hyvin. Yhdistä kvinoa kattilassa veden (3 dl) ja omenaviinietikan kanssa ja anna kiehua 10 minuuttia, kunnes kvinoa on miltei kypsää. Sillä välin valmista cashewkerma. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät hyvin. Laita ne tehosekoittimeen kookosmaidon ja veden (3 dl) kanssa. Lisää n. ½ tl suolaa, kaneli ja valkosipulijauhe. Tehosekoita tasaiseksi kermaksi.

Pilko sipulit ja lisää kuivalle, kuumalle pannulle. Kuullota ilman öljyä ja anna ruskistua hieman. Lisää pinaatti ja anna sulaa. Kun pinaatti on sulanut ja sipulit alkavat olla kypsiä lisää valmis kvinoa sekä cashewkerma. Sekoita ja maista. Lisää suolaa jos tarve. Sekoittele hetki. Risotto on valmista!

Päivi Liikonen on ravintoneuvoja, joka kokkaa kasvispainotteisia ruokia. Hänen reseptifilosofiansa on, että ruoka tarjoaa täysipainoista ravintoa, maistuvia makuelämyksiä ja iloa. Päivi haluaa motivoida ja inspiroida sinua luomaan oma hyvä olosi ateria kerrallaan.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille