Hanian keskustassa on markkinat joka keskiviikko ja lauantai. Tarjolla on paljon pienviljelijöiden tuoreita paikallisia kasviksia, juustoja, hunajaa ja yrttejä sekä muuta kodintavaraa ja vaatetta. Päätimme kokeilla monessa tavernassa maistamaamme kreetalaista perinneruokaa – kesäkurpitsapihvejä.
Reseptissä on yksinkertaiset ainekset, joista jauhoa lukuun ottamatta saimme kaiken torilta. Kaupan päälle saimme vinkkejä pihvien valmistukseen. Reseptin otimme Kreetan keittokirjasta, jonka saimme lahjaksi paikalliselta oliiviöljy-yrittäjältä.
Kreetalla ruoka on halpaa – ainekset maksoivat yhteensä alle kaksi euroa. Kaupankäynti oli muutenkin mukavan välitöntä.
Hotellilla meillä oli käytössä pieni keittokomero kahdella keittolevyllä. Paikallinen viini maistui kokkauksen ohella.
Aluksi kaikki ainekset pilkotaan ja keitetään pehmeiksi yrttiliemessä. Emme valitettavasti saaneet selville mitä yrttejä torimyyjät suosittelivat meille keitinliemeen, mutta reseptiä voinee soveltaa oman maun mukaan.
Pehmenneet perunat, kesäkurpitsat ja sipulit erotellaan yrteistä, lisätään pieneksi revitty minttu ja murskataan ainekset tasaiseksi massaksi. Turha neste kannattaa poistaa, ohjeessa kehotetaan käyttämään apuna kangasharsoa. Tämä on tärkeä vaihe, sillä pihvit hajoavat, jos niissä on liikaa nestettä.
Seuraavaksi lisätään juustoraaste (voi käyttää myös fetaa) ja kanamunat. Massasta muotoillaan pihvejä tai pullia. Ne pyöritellään kevyesti jauhossa ja uppopaistetaan kullanruskeiksi oliiviöljyssä. Pihvit nostellaan talouspaperille, jotta liika öljy valuu pois.
Annoksen voi tarjoilla vaikkapa toisen kreetalaisherkun, tsatsikin kanssa. Nam.
Resepti ja ympäristövaikutukset Mindon sivuilla.
Facebook kommentit