fbpx

Kelaa kasvisruokavalion ylivoimaa

Lisätty: 19.02.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Me sanomme: tehdään Suomesta kasvimaa ja osoitetaan vastuullisen ihmisyyden esimerk­kiä muillekin kansoille

Kansaneläkelaitoksen tutkimusosaston julkaisussa ”Yhteyksien kirja” tarkastelemme Tuula Halneen kanssa kasvisruokavaliota yhteiskunnallisen muutoksen ja kestävien elämäntapojen näkökulmasta. Artikkelin  ”Reseptejä kestävämmän maailman puolesta” mukaan kasvisruokavalio on kestävän elämäntavan ja kulttuurin edistämisen kannalta vastaansanomattoman suotuisa vaihtoehto.

Lääkäreitä ter­veessä valtiossa tarvitaan paljon vähemmän kuin lihaa syövässä, ”tulehtuneessa valtiossa.” Platon

Kasvisruokavalio

1) torjuu ilmastonmuutosta ja auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuutta,
2) turvaa globaalia ruuan riittävyyttä,
3) on taloudellisesti järkevää,
4) edistää irtautumista tehoeläintuotannosta sekä
5) ehkäisee vakavia sairauksia ja edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Siirtyminen lihansyönnistä kasvissyöntiin nähdään yhtenä tärkeimmistä käytännön ratkaisuista maailmanlaajuisiin, yksilöitä ja yhteisöjä yhdistäviin terveys-, ympäristö-, nälkä- ja eläinten hyvinvoinnin ongelmiin. On työlästä osoittaa toista kasvisruokavalion kaltaista, erilaisia pyrkimyksiä yhdistävää ja monin eri tavoin kestävää tulevaisuutta rakentavaa käytäntöä. Se liittää myönteisellä tavalla yhteen poikkeuksellisen monia arvonäkökulmia ja toimii yhteyksien rakentajana ihmisten välillä.

Yhteyksien kirja on luettavissa verkossa, s. 202. Julkaisu on osa Kelan tutkimusosaston Toinen sosiaalipolitiikka -hanketta, jolla tutkitaan kestävää hyvinvointia.

 

Arto O. Salonen on kestävän hyvinvoinnin kysymyksiin erikoistunut Helsingin yliopiston dosentti. Salosen kotisivut ovat osoitteessa artosalonen.com

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille