fbpx

Helsinki ja Stockmann intoilevat luomusta

Lisätty: 22.08.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : lähiruoka luomu

Stockmannin luomuherkkujen myynti on lähtenyt käyntiin loistavasti. ”Asiakaspalaute on ollut yksinomaan positiivista”, iloitsee Helsingin keskustan Herkun tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto. Luonnonmukaisen ruoan kasvava kysyntä sai Stockmannin raivaamaan 100 neliömetriä tilaa keskustan herkkumyymälästä luomutuotteille. Erillisen myymälän sijaan luomutuotteet on sijoitettu muiden herkkujen lomaan, joskin omaksi osastokseen, jotta niiden valitsemisesta tulisi arkipäiväistä.

Stockmann

Luomu eli luonnonmukainen tuotanto on ympäristöä vähemmän kuormittava tuotantomuoto, joka kunnioittaa luonnon omia järjestelmiä ja kiertokulkua. Ruoka tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita ja geenimuuntelua. Ekokokkaajan unelmaelintarvikkeena voisi pitää sesonkiin sopivaa, kotimaista lähellä tuotettua luomuruokaa, tai vähintäänkin Reilun kaupan sertifioimaa eksoottisempaa luomuherkkua.

luomuhylly

Luomu ei kuitenkaan välttämättä ole lähiruokaa. Stockmannilla ulkomaisten ja kotimaisten luomutuotteiden suhteellinen osuus riippuu tuoteryhmästä. Esimerkiksi leikkeletiskillä suomalaiset lihat ovat enemmistössä. ”Luomumarkkina on tällä hetkellä ylikuumentunut, kun kysyntää tuotteille on enemmän kuin tarjontaa. Kaupalle suurin haaste luomuvalikoiman kasvattamiseen on logistiikan kehittäminen”, Koivisto arvelee, ja toivoo tuottajilta ratkaisuehdotuksia dilemmaan.

reilu appelsiini

Stockmannin luomuintoilu on täysin linjassa Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian kanssa. Varsin lupaavaan strategiaan on kirjattu lastenruokailun luomuohjelma, jolla 50 % päiväkotien ruoasta olisi luomua vuoteen 2015 mennessä. Agendalla ovat myös Helsingin julistaminen GMO-vapaaksi kaupungiksi, WWF:n kalaoppaan käyttäminen suosituslistana, tori- ja hallitoiminnan sekä syötävän kaupunkiympäristön kehittäminen (kts. Helsingin kaupungin ruokakulttuurin kehittämisvalinnat).

kurpitsat

Aina löytyy kuluttajia, jotka syystä tai toisesta haluavat ostaa halpaa ruokaa, vaikka luomua olisi tarjolla”, toteaa Koivisto. Hän näkee kuitenkin mahdollisena, että lähitulevaisuudessa Stockmannin valikoimassa luomun osuus kasvaa, mikäli Suomen maabrändivaltuuskunnan visio toteutuu. Jorma Ollilan luotsaama valtuuskunta esittää, että luomuruuan osuus suomalaisesta maataloudesta olisi vähintään puolet vuoteen 2030 mennessä (kts. sivu 4 Maabrändiraportista).

Mindo ryhtyi kunnianhimoisemmaksi. Kokosimme 100 % luomusalaatin Stockan herkuista. Katso pikniksalaatin resepti.

Veera on digiaktivisti, digistrategisti ja yrittäjä, joka suunnittelee järjestöille verkkokampanjoita Sveitsistä käsin. Hän vastustaa ruoan geenimuuntelua, mutta ei voi vastustaa muiden laittamaa ruokaa. Veera ottaa kantaa ajankohtaisiin ruokakysymyksiin.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille