fbpx

Vinkkejä kausiruokailuun

Lisätty: 10.12.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : kasvisruoka kausiruoka

Kausiruokailu voi joskus tuntua haastavalta. Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä kauden kasvisten käsittelyyn ja käyttöön:

Kriikunoista on hankala poistaa kiviä. Laske sen sijaan kriikunat ja keitä kokonaisina hilloksi. Poista hillosta yhtä monta kiveä kun hedelmiä oli. Kriikunahilloa voi kokeilla vaihteeksi maustaa kanelilla, kardemummalla, inkiväärillä, tähtianiksella, rommilla tai konjakilla.

kriikuna
Vahapavut pilaantuvat nopeasti poimimisen jälkeen. Pakasta siis jos et jaksa syödä kaikkea kerralla. Papujen kyytipojaksi sopivat muun muassa voi, oliiviöljy, saksanpähkinäöljy, rakuuna, timjami ja sinappi.

Tuoreiden härkäpapujen kuoriminen on hiukan vaivalloista, mutta kannattaa sillä maku palkitsee. Mausteeksi voi kokeilla timjamia, basilikaa, valkosipulia tai salottisipulia.

harkapapu
Kesäkurpitsa sopii yllättävän hyvin hilloon, katso resepti.

Punajuuria ei kannata kuoria tai edes leikata kantaa pois ennen keittämistä, koska silloin väriä valuu keitinveteen. Puhdista vain enimmät mullat ja kuori vasta kypsänä.

Erityisesti kuivatuissa sienissä on paljon viidettä perusmakuamme umamia. Kuivattujen sienten liotusvesi kannattaa käyttää ruuanvalmistuksessa.

Sienimetsälle voi ladata puhelimeen mobiilin sienioppaan. Se auttaa tunnistamaan lajikkeita eikä edes tarvitse nettiyhteyttä. Kannattaa silti olla aina varovainen sellaisten sienien suhteen joita ei varmuudella tunne!

Pähkinät ovat tuoreimmillaan marras-joulukuussa. Jos onnistut löytämään kaupasta vastapoimittuja pähkinöitä voi niitä pakastaa, jolloin tuore maku säilyy.

Palsternakka
 on ihana juures. Sen mausteeksi sopivat miedot yrtit, curry, hiven muskottia, oliiviöljy, saksanpähkinät, rukola, appelsiini, inkivääri ja gruyère-juusto.

juureksia
Varastoitavien vihannesten nostoa kannattaa viivyttää mahdollisimman pitkään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Muun muassa purjo, talvikaali, lanttu, maa-artisokka ja mustajuuri voivat odottaa ensipakkasiin asti.

Riikka Suominen

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Huili-lehdessä

Huili on Suomen ensimmäinen ja ainoa ekologinen aikakauslehti. Ekologisen elämäntavan lisäksi Huili käsittelee kulttuuria, matkoja, ajankäyttöä ja uusia ilmiöitä. Nimi kehottaa huilaamaan, tankkaamaan energiaa. Tilaa lehti osoitteessa www.huililehti.fi.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille