fbpx

Täydellinen ravinto: Paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka

Lisätty: 29.10.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Ravinnon paremmuutta voidaan arvioida monesta eri näkökulmasta, mutta kokonaisuuden kannalta paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka on ylivoimainen vaihtoehto. Kestävän kehityksen tutkija Arto Salonen kertoo miksi. 

Miksi luonnonmukaisuus?

Luonnonmukaisessa ja tehotuotetussa ruoassa ei ole merkittäviä ravitsemuksellisia eroja. Hyödyt ovat toisaalla. Maataloustuotantoa on viime vuosikymmenet tehostettu kemiallisilla lannoitteita, kasvinsuojeluaineilla ja lihan tehotuotannolla. Pitkän aikavälin kestävyyttä tavoiteltaessa tarvitaan luonnonmukaisempaa lähestymistä ruuan tuottamiseksi.

Pelkästään pölyttäjien toiminnan varmistaminen on riittävä syy maatalouskemikaalien käytön rajoittamiselle ja luonnonmukaisempaan tuotantotapaan siirtymiselle. Maatalouskemikaalien käyttö häiritsee pölyttäjähyönteisten toimintaa, josta 1/3 maailman ruokatuotannosta on riippuvaista. Pölyttäjien toiminnan arvo on n. 153 miljardia euroa vuodessa.

polyttaminen

Miksi kasvispainotteisuus?

Teuraseläimille syötetty vilja ja palkokasvit kuluttavat noin kolmanneksen maapallomme sadosta. Intialaisten kasvispainotteiset ruokailutottumukset omaksuttaessa ruokaa riittäisi 10 miljardille ihmiselle, mutta yhdysvaltalaisilla ruokailutottumuksilla nykyisellä viljelypinta-alalla vain 2,5 miljardille ihmiselle. Tehottomuus ilmenee siten, että kilogramma luutonta naudanlihaa edellyttää 13 kg kasviperäistä naudalle syötettyä rehua. Suomalaisesta vesijalanjäljestä suurin osa muodostuu liharuuasta. Globaalissa tarkastelussa eläinproteiinin osuus ravinnossa pitäisi vähentyä viiteen prosenttiin, jotta vettä riittäisi ruuantuotantoon vielä 2050. Karjatalous on myös merkittävin yksittäinen syy maapallomme hiilidioksidinieluna toimivan Amazonin alueen sademetsän katoon.

Miksi paikallisuus?

Lähiruoka saattaa yhteen tuottajan ja kuluttajan lisäämällä läpinäkyvyyttä ja luottamusta. Se vahvistaa paikallisia yhteisöjä sekä lisää taloudellista riippumattomuutta ja vakautta. Se myös vähentää kuljetuskustannuksia ja päästöjä. Paikallisesti tuotettu kasvisluomuruoka voi pienentää kansalaisten ruokaa liittyvää ekologista jalanjälkeä 40 prosenttia. Paikallisesti tuotettu kasvispainotteinen luomuruoka on täydellistä ravintoa. Se voi olla nautinnollista, se huomioi maailman ruokaturvan, edistää terveyttä, turvaa luonnon monimuotoisuutta ja hidastaa ilmastonmuutosta. Se vähentää maaperään ja veteen kohdistuvaa rasitusta ja huomioi parhaalla mahdollisella tavalla tuotantoeläinten hyvinvoinnin.

 

 

Arto O. Salonen on kestävän hyvinvoinnin kysymyksiin erikoistunut Helsingin yliopiston dosentti. Salosen kotisivut ovat osoitteessa artosalonen.com

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille