fbpx

Syödäkö eläimiä?

Lisätty: 30.03.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

eläinten syömisestäEläinten Syömisestä kuvaa ajoittain henkilökohtaisella tasolla Jonathan Safran Foerin tietä sekasyöjästä kasvissyöjäksi. Ruoan alkuperän huomioiminen tuli ajankohtaiseksi hänelle oman pojan synnyttyä. Foer halusi varmistaa, että lapsi saa ruokaa, joka on sekä puhdasta että eettisesti tuotettua. Niinpä hän lähestyi lihataloja toivomuksenaan päästä katsomaan mitä niissä oikein tapahtuu. Lupaa vierailuille ei kuitenkaan annettu, jonka seurauksena Foer joutui turvautumaan aktivistien apuun.

Eläinten Syömisestä oli jopa minulle – puolivalistuneelle kuluttajalle – lukukokemuksena silmiä avaava, jopa järkyttävä. Yksityiskohtaiset kuvaukset tuotantolinjojen tapahtumista, tehotuotetun eläimen elinkaaresta ja ruumiinrakenteen ”tuotekehityksestä” saivat pulssin nousemaan ja itkun kurkkuun. Tämä lienee myös kirjan tavoite. Niin kamalia olivat kertomukset teurastamotyöntekijöiden mielivaltaisesta eläinten kiduttamisesta ja elävien olentojen joutumisesta silppureihin. Pelkkänä kohukirjana Eläinten Syömisestä ei voi kuitenkaan pitää sen nojatessa laajaan lähdeluetteloon.

Huono puoli tämän kaltaisissa teoksissa on, että siihen tarttuvat todennäköisesti enimmäkseen valmiiksi valveutuneet kansalaiset.

Kuvat nääntyneistä ja kaltoin kohdelluista eläimistä ovat olleet hiljattain esillä suomalaisessa mediassa. Silti suurin osa meistä syö lihaa. Lukiessani kirjaa pysähdyin miettimään onko kidutettujen eläinten kuvista tullut meille tapettia ja kansan silmissä kohunomaisia epäuskottavia yksittäistapauksia. Vai luotammeko sokeasti, että kaikki on hyvin mikäli toiminta on lain puitteissa sallittua.

Vaikka Eläinten syömisestä kertoo Yhdysvaltojen massiivisesta lihateollisuudesta, myös myöhään teollistuneessa Suomessa lihantuotanto on kolminkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana. Perhetiloista puhuminenkin on silmälumetta, sillä perheen omistama tila voi yhtä hyvin olla suuri broilerintuotantohalli, toteaa kirjan loppusanat kirjoittanut Eläinsuojeluliito Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Toivoakin on, sillä omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Kuluttajien alkaessa vaatia yhä enemmän tietoa elintarvikkeiden alkuperästä, ei ruokateollisuudelle jää muuta vaihtoehtoa kuin tarjota sitä mitä markkinat haluavat. Äänestäkäämme siis ostoskoreillamme.

Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä (Alkuteos Eating Animals)
Atena kustannus, 340 sivua. Kirjaa voi ostaa Atena Kustannuksen verkkokaupasta.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille