fbpx

Ruisleipää landelta – haastattelussa lähiruokakauppias Lasse Juvonen

Lisätty: 12.06.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Toukokuun viimeisenä päivänä Rukalla paahtaa kuumasti aurinko. Kadut ovat autioita ja rakennustyömaa levähtää. Lasse Juvosen omistama Landemarketkin on jäänyt kesälomalle.

Kaupassa tehdään nyt pientä pintaremonttia. Lähiruokakauppa ja leipomo on ollut toiminnassa vuoden verran. Yrittäjänä ja leipurina hääräävä Juvonen kertoo visionsa muuttuneen hyvin paljon matkan aikana. Aluksi oli tarkoitus jatkaa perheyritystä, joka keskittyi meijerituotantoon. Sitten alkoikin ajatus omasta kaupasta nousta pintaan yhä voimakkaammin. Juvosen matka Kuusamoon ja Landemarketin omistajaksi on ollut monivaiheinen. Miehellä on mm. eräoppaan, leipurin ja kirvesmiehen koulutus.

lasse1

– Ite rakennettiin toi keittiö, Juvonen osoittaa. Kun itse on palaset nikkaroinut paikoilleen, on myös viat helppo korjata.

Landemarketin sisustus on kaikki kierrätys- ja kirpputoritavaraa. Myyntipöytä on nikkaroitu vanhasta kuormalavasta ja palanen Prisman vanhaa kalatiskiä toimii leipomotuotteiden vitriininä. Kuusamossa tai Rukalla ei ennen Landemarketia ollut yhtä kauppaa, josta saisi monenlaisia lähialueiden tuotteita. Tähän markkinarakoon Juvonen on onnistunut löytämään tiensä.

– Nyt tulee hyvä sauma laittaa mainosta tai kylttiä kun risteyksen liikenneympyrä valmistuu.

Kauppa on Juvosen mukaan käynyt hyvin. Turistit ovat isoin asiakaskunta. Vanhemmat kuusamolaiset tulevat Landemarketiin lähinnä juomaan kahvia.

– Nauroin, että ei teille voi mitään oikein myydä kun itse kaikki kotona tehdään!

Omin käsin tekeminen ja juurevamman elämäntavan etsiminen lienee nostamassa taas suosiotaan varsinkin nuoremman sukupolven keskuudessa. Myös Juvonen on tieten tahtoen halunnut muuttaa maalle ja opetella esimerkiksi viljelemään vihanneksia. Keskustelumme pujottelee vanhojen tapojen unohtamisesta maapallon tilanteeseen ja elintarvikkeiden todella pitkiin kuljetusmatkoihin.

lasse3

Juvonen kertoo oivan esimerkin pakastealtaan suomalaisesta luomumustikasta, joka on poimittu Kainuussa, pakattu Puolassa ja lopuksi palannut vähän matkaa takaisin pakastealtaaseen pääkaupunkiseudulle. Luomusertifikaatin ollessa rahalla ostettavissa myös metsässä kasvaneelle mustikalle saadaan äkkiä lisää markkina-arvoa. Monesti myös lähi- ja luomuruoka sekoitetaan keskenään, tai niputetaan samaksi. Usein lähellä tuotettu ja jalostettu elintarvike on kulkenut lyhimmän ja vähiten luontoa kuormittavan matkan. Esimerkiksi Landemarketin maitotuotteet tulevat pääosin Kajaanista.

Juvosella ei ole ollut yrityksensä suhteen kasvupaineita tai stressiä, mitä nyt aina löytyy hieman korjailtavaa ja nikkaroitavaa. Suunnitelmissa on avata vanhan kelkkahallin tilalle kotieläinpiha ja uudistaa kaupan sisätiloja. Keittiöstä on tulossa yhä enemmän leipomo. Juvosen mielestä jonkinlainen ketjuuntuminen voisi auttaa hajallaan olevia, sinne tänne pulpahtaneita pieniä lähiruokakauppoja saamaan vakituisen aseman ja asiakaskunnan.

– Olisi hienoa, jos Suomen lähiruokakauppiaat verkostoituisivat ja järjestäytyisivät, Juvonen maalailee.

Suoranaisesta franchisingista ei olisi kysymys. Kuitenkin yhteydenpito ruuantuottajien ja myyjien välillä voisi helpottaa esimerkiksi juuri kuljetuksia. Tärkeää olisi myös saada suora yhteys kuluttajilta ruuantuottajille, oli sitten kysymys kuutioiduista porkkanoista tai vaikka juustoista.

– Jo olemassa olevia kuljetusreittejä voitaisiin hyödyntää järkevämmällä tavalla.

Ekologisuuden lisäksi lähiruuan tuotanto on usein eläinystävällisempää ja eettisempää. Jos Juvosen tapaan haluaa vaikka sivutoimenaan alkaa kasvattaa lampaita, voi sen tehdä kohtuullisessa mittakaavassa ja siten, että eläinten elinolot ovat hyvät. Lihaa tulee myyntiin sen verran, kuin sitä saadaan.

lasse2

Olemme tottuneet siihen, että kaupassa on joka päivä kaikkea ja enemmän kuin tarvitaan. Kun sitten yhden kerran se rucola onkin loppunut, menee päivä pilalle. Kuitenkin hyvin paljon vähemmällä tulisi toimeen.

Lähden Landemarketista kevein askelin. Yrittäminen ja oman konseptin kasaaminen tyhjästä ei ole helppoa, mutta Lassen kanssa jutellessa on helppo uskoa ainakin tämän lähiruokakaupan menestyksen jatkuvan.

Landemarket Facebookissa

Minimeijerin kotisivut

Johanna on haaveileva kulttuuriharrastaja, joka rakastaa ruuanlaittoa ja paljain jaloin kävelyä. Opiskelee suomen kieltä ja toivoo, että kaikki huomaisivat kuinka ihana asia avokado on.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille