Auringonkukansiementahna (eli lyhennettynä aurinkotahna) on sellainen ruoka, johon jään koukkuun. Yleensä jää koukkuun sokeriin, tai leivonnaisiin tai roskaruokaan, joka koukuttaa (ja on saatettu jopa suunnitella koukuttamaan) aivosi haluamaan lisää, mutta auringonkukansiementahnan koukuttavuus on mulle vielä mysteeri. Ehkä mun keho vaan tarvitsee sitä. Tahna on parhaimmillaan yksinkertaisten ruokien kanssa, kuten kurkkuviipaleiden.
Aurinkotahna
5 dl auringonkukansiemeniä
2 tl ekstra neitsyt oliiviöljyä
1/2 –1 tl suolaa
Kuumenna uuni 190 asteeseen. Levitä auringonkukansiemenet kahdelle pellille tasaisesti. Paahda uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kultaista väriä pintaansa. Ole varovainen ja tarkkaile siemeniä ahkerasti, ne palavat helposti. Kaada paahdetut siemenet monitoimikoneeseen, jossa on yleisterä (se S-kirjaimen muotoinen) ja lisää suola. Laita kone täysille ja anna käydä niin kauan kunnes siemeniä täytyy kaapia alas reunoilta. Jatka siementen jauhamista kunnes niistä muotoutuu tahnaa. Jos 5–7 minuutin aikana ei muodostu tahnaa lisää 2 rkl oliiviöljyä helpottamaan prosessia. Siementen saamiseksi tahnaksi saattaa kestää hyvinkin 10 minuuttia, joten älä luovuta! Kaavi valmis tahna lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Säilyy noin viikon.
Facebook kommentit