fbpx

Parasta juuri nyt

Lisätty: 04.08.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Siiderimarinoidut muikut

Kausiruokaa-kirja on perustavanlaatuinen opus niille, jotka haluavat syödä ilmastoystävällistä sesongin mukaista ruokaa, joka myös maistuu hyvältä. Kausiruokailijan ei tarvitse luopua kulinaristisista nautinnoista, vaan ruoanlaitossa pääosassa ovat kohtuus ja kauden parhaat raaka-aineet.

Kausiruokaa valistaa lukijaa ilmastopäästöjen määristä sekä jakautumisesta eri raaka-aineiden ja ruoanlaiton vaiheiden kesken. Kauden kasviksia tulisi suosia ja erityistä huomiota kiinnittää naudanlihan ja juuston kulutukseen. Kotimaiset kalat ovat sekä eettistä että vähähiilijanjälkistä ruokaa, ja yllättävästi ruoan kuljetus vaikuttaa vain vähän kokonaispäästöihin. Etelän hedelmät kuuluvat siis sallittujen listalle.

Kirja sisältää kattavan paketin kauniilla kuvilla varustettuja ilmastoystävällisiä reseptejä, jotka on jaoteltu kauden mukaan. Reseptien yhteydessä on ilmoitettu niiden hiilijalanjälki.

Testiryhmämme valmisti siiderimarinoituja muikkuja, joiden valmistustapa oli erityisen ympäristöystävällinen – uunia tai hellaa ei tarvittu ollenkaan. Kalan kypsyminen hoitui etikalla. Menetelmä soveltui myös erinomaisesti pelkistettyihin mökkiolosuhteisiimme.

Siiderinä käytimme Laitilan Skumppaa ja muikut maistuivatkin testiryhmällemme hyvin siiderinjämien kera. Ruodot irtosivat helposti kokonaisista muikuista ja maku oli mukavan kirpeä. Yksi testaaja olisi tosin kaivannut hitusen enemmän sokeria ja toinen tilkan sitruunamehua terävöittämään makua. Koristelimme annoksen tillillä. Koko reseptin voit katsoa täältä.

Syksyllä parasta kausiruokaa ovat mm. sienet, juurekset, kaalit ja kotimaiset kalat. Metsään, ongelle ja kokkaamaan siis!

Kaskinen Tuuli, Kuittinen Outi, Sadeoja Saija-Riitta, Talasniemi Anna: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Teos 2011.

Kirjan voit ostaa mm. Teoksen verkkokaupasta.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille