fbpx

Päänvaivaa biojätteestä

Lisätty: 04.05.2012 | Käyttäjältä: | 1 kommentti
Kategoria : ekoruoka reseptit tähteet

biojate

Minun on heti alkuun tehtävä tunnustus.

En kuulunut niihin ihmisiin, jotka Hesarin tabloid-uudistuksen kuultuaan kauhistelivat ensimmäisenä, miten pienentynyt sivukoko riittää biojätepussin taitteluun. Toisin sanoen, olen huono kierrättämään ruuantähteitä.

Maitopurkit kyllä löytävät tiensä omaan roskasäiliöön, samoin kuin lehdet ja mainokset. Myös käyttämättömät vaatteet onnistun kiikuttamaan kirpputorille. Mutta ne biojätteet.

Lapsena kaikki oli helpompaa, myös biojätteiden suhteen. Pihapiirissämme nimittäin majaili tusinan verran maatiaiskanoja. Jos lautaselle sattui jäämään nokare perunamuusia, niin ongelma oli helppo ratkaista: Jos isi ei syö, niin kanat kyllä syö.

Sitten kasvoin aikuiseksi ja muutin opiskelujen perässä kerrostaloon asumaan. Taloyhtiössä on asianmukainen kierrätyspiste ja biojätepusseja saa napata mukaansa roskiksen kulmalta. Silti hommassa on (muka) jotain ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Enkä valitettavasti ole tapojeni kanssa yksin, sillä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen arvion mukaan kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä lähes 130 miljoonaa kiloa vuodessa.

Antaakseni itselleni edes pienen synninpäästön voin kertoa, että taistelen biojätteiden syntymistä vastaan jo aikaisemmassa vaiheessa. Pyrin kokonaan ehkäisemään niiden synnyn.

Viimeksi tehdessäni etiopialaisia injera-lettuja valmistin hieman turhan tuhdin satsin kasvispaistosta niiden kanssa nautittavaksi. Hehkulampun sytyttyä pääni päällä keksin hyödyntää ylijääneen paistoksen suolaisten kasvispiiraiden täytteenä.

Muutama katosi heti uunista tultuaan omiin suihin, ja oivalluksestani ylpeänä jätin leipomukset poikaystävän syömisiksi lähdettyäni itse viikoksi opinahjoon.

Kuinkas sitten kävikään.

Palattuani piiraat nököttivät koskemattomina ja vanhentuneina jääkaapin hyllyllä. Syytä tiedustellessani sain hyvin selventävän vastauksen: Eihän niissä ollut edes lihatäytettä…

Pitääkö tässä taas kymmenen vuoden tauon jälkeen lähteä kanakaupoille, vai löytyykö teiltä tehokkaita vinkkejä, joilla biojätteiden määrää voi vähentää?

– Maija Männistö

Olen vapaa kirjoittaja, joka on aina valmis juustokutsuille ja pastaillalliselle. Vastapainona harrastan erilaisia liikuntamuotoja, jotta rakkauteni ruokaan ei käy liian silmiinpistäväksi!

Facebook kommentit

  1. lisännyt: may-aa on 23.6.2013

    Itselläni ruokahävikki on lähes olematonta mutta kyllä kaikilla kasvisten kuorilla ja kantapaloilla sen HS biojätepussin saa täyteen jo muutamassa päivässä. 😮

      Vastaa

Lähetä kommentti sivuille