fbpx

New Yorkin ekoruokatärpit

Lisätty: 22.07.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

New Yorkin Williamsburg on kehittymässä kaupungin foodie-taivaaksi. Alueen vallanneet taiteilijat ja hipsterit tykkäävät luomusta ja kasvattavat mielellään omat vihanneksensa kerrostalojen kattokasvimailla. Ilmiö on niin yleinen, että siitä löytyi jopa ironinen taideteos alueen nykytaiteen museosta.

kattokasvit

Williamsburgin ruokakulttuuria kuvaillaan käsitteellä farm-to-table. Ruoka on nimensä mukaan konstailematonta ja rouheaa, pääosassa ovat tuoreet yksinkertaiset raaka-aineet ja yrtit, jotka tulevat läheltä.

Kymmenen päivän visiitillämme söimme useamman kerran päivässä ravintolassa – ruoka oli laadukasta ja lisäksi kohtuuhintaista verrattuna esimerkiksi Sohon tarjontaan. Kokeilunhaluisen ruokaturistin kannattaa siis suunnata Manhattanilta Brooklynin puolelle.

Kasvisvaihtoehtoja oli tarjolla joka paikassa melkeinpä puolet menusta. Lihojen kohdalla oli lähes poikkeuksetta kerrottu tarkkaan mistä liha on tullut ja että se on luomua.

Useat ravintolat muistivat myös vegaaneja usealla vaihtoehdolla ja täysin vegaanisia ravintoloitakin näkyi mukavasti.

vegan_tacos

Ilahduttavaa oli myös se, että monissa ravintoiloissa ei ollut ollenkaan painettuja menuja, vaan ruokavaihtoehdot vaihtelivat päivittäisten raaka-aineiden mukaan. Tämä oli palvelumielessäkin miellyttävää, sillä tarjoilija kertoi henkilökohtaisesti asiakkaille mitä oli tarjolla ja esitteli kokin suositukset.

Myös ruokakaupat ilmensivät samaa ekoruokatrendiä. Monet kaupat myivät pelkästään luomua tai ainoastaan kasviperäisiä tuotteita. Kasvavat volyymit näkyivät myös hinnoissa – monet Suomessa myytävät erikoistuotteet kuten luomupähkinät ja -siemenet tai kasviperäiset maidot ja juustot olivat huomattavasti edullisempia.

Tässä pari hyväksi havaittua ravintolatärppiä:

Lodge
318 Grand at Havemeyer
Lähi- ja luomuruokaan keskittynyt rouhea ja rento baari / burgermesta. Omistajilla on oma lähiruokamarketti, jonka tuottajaverkostolta tulee raaka-aineet ravintolaan.

 

 

 

The Diner
85 Broadway
Retrosti sisustettu pieni ja sympaattinen diner Williamsburgin sillan kupeessa. Menu vaihtuu joka päivä ja koostuu paikallisista aineksista. Kiinnostavaa: Ravintola julkaisee omaa taiteeseen ja ruokaan keskittyvää lehteä.

Egg
135 North 5th Street
Täällä emme ehtineet itse käydä, mutta paikallinen hostimme suositteli lämpimästi koko New Yorkin parhaana aamiais- ja brunssipaikkana. Mielenkiintoista tässä paikassa on se, että omistajilla on oma maatila, josta raaka-aineet tulevat.

Moto
394 Broadway
Erittäin tunnelmallinen ja rustiikkisesti sisustettu pieni ravintola, jota suositeltiin erityisesti treffipaikaksi. Seuralaiseni söi täällä luomukanaa, ja sanoi sen olevan parasta koskaan syömäänsä kanaa. Maistui kuulemma riistalta. Oma parsa-uppomuna-annokseni oli myös erinomainen. Baarissa oli livemusiikkia juuri oikealla volyymillä ruokaravintolaksi, josta lisäpisteet.

redbamboo

Red Bamboo
140 W 4th St (Greenwich Village)
Monipuolinen kiinalaistyyppinen kasvisravintola. Annokset mukailevat erilaisia lihoja, tarjolla mm. kasviskanaa, kasviskalaa ja erilaisia pihvejä. Erityismaininta juomalistan erittelystä vegaanisiin oluihin ja viineihin. Ruoka tuli nopeasti ja annos oli ehkäpä paras matkalla syömäni.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille