fbpx

Mutanttiperunaa hunajassa

Lisätty: 31.05.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : alkuperä geenimuuntelu

Suomessa on niinkin vinkeän kuuloinen instituutti kuin perunantutkimuslaitos PETLA. Sen pelloissa Seinäjoella ja Lammilla testataan geenimanipuloidun tärkkelysperunan viljely- ja siementuotanto-ominaisuuksia Suomen kasvuoloissa. Manipuloitu peruna, lajikkeeltaan Amflora, on tarkoitettu paperiteollisuuden raaka-aineeksi ja rehuksi, ei ihmisravinnoksi.

Minua huolettaa, mutta onneksi Amfloraa tutkitaan. Tutkimuksen tosin rahoittaa lajikkeen kehittänyt maailman suurin kemikaalialan yhtiö, saksalainen BAFS. Ylen haastattelemat suomalaiset mehiläishoitajat (heitä on muuten 2 500) ovat myös huolissaan, sillä geenimanipuloinnin salliminen voi johtaa hunajasadon tuhoutumiseen. Mehiläiset kun keräävät hunajaa myös kielletyistä kasveista, jolloin siitepöly päätyy hunajaan, ja ihmisravinnoksi kelpaamaton tuote on hävitettävä.

Vaikka hunaja ei maistuisi, luonnon ystävää huolestuttaa muunnellun perunan leviäminen yli viljelyalueiden turvavälien (5 metriä väliä perusperunaan, 18 metriä luomuun). Ruotsissa BASFin tytäryhtiö Plant Science Sweden istutti viime vuonna laittoman geenimanipuloidun Amadea-lajikkeen Amflora-viljelyksille saastuttaen alueen. Nyt molemmat lajikkeet jatkavat kasvua ja leviämistä hallitsemattomasti viljelyalueella.

Ruotsin Greenpeacen aktivistit yrittävät parhaillaan estää uuden sadon kylvön Pohjois-Ruotsissa. He ovat istuneet yli viikon perunavaraston edessä ja nostaneet edellisvuotiset perunat pellosta. Greenpeace vaatii kieltoa GMO-viljelylle.

Jos villiintynyt mutanttiperuna ei haittaa ja Greenpeace ottaa päähän, voi miettiä seuraavaa. Amflora-peruna on muunneltu vastustuskykyiseksi niille antibiooteille, jotka Maailman terveyssäätiöä WHO määritellyt kriittisen tärkeiksi taistelussa tuberkuloosia ja muita vakavia sairauksia vastaan. No, peruna ei sairastele, mutta antibioottien toimimattomuus voi huolestuttaa niiden tehoon luottavat eurooppalaiset.

Miljoona EU-kansalaista on nimittäin allekirjoittanut kansalaisadressin, jonka tavoitteena on saada geenimuuntelulle kielto koko EU-alueella, kunnes on saatu riittävästi puolueetonta tutkimustietoa geenimuuntelun riskien arvioimiseksi.

Siihen asti olkaa niin hyvät ja pitäkää geenimuuntelu poissa minun perunastani, hunajastani, villistä luonnosta, Ruotsista ja Greenpeacesta. Itse asiassa, pitäkää se poissa aina.

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille