fbpx

Monsanto ja geenimuuntelu – miksi ei?

Lisätty: 09.05.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : alkuperä geenimuuntelu


Haaste: Katso video tai lue juttu – päätä sitten osallistutko Monsanton vastaiselle Marssille Helsingissä, TurussaOulussa tai Vaasassa la 25.5.

Teksti: Arita Sundqvist

Monsanto on monikansallinen agri- ja bioteknologiajätti, jonka missiona on hallita maapallon ruokahuoltoa. Missionsa Monsanto pyrkii toteuttamaan monopolisoimalla tavanomaisen siemenkaupan ja luomalla maailman, jossa kaikki kaupalliset siemenet ovat 100 % geenimuunneltuja ja patentoituja. Samalla se tarkoittaa, että kaikki tavanomaisesti jalostetut ja perinteiset siemenet katoavat. 1)

Tästä on EU:ssa todisteena Monsanton pyrkimys hankkia itselleen tavanomaisesti jalostettujen kasvien patentit käyttämällä hyväkseen EU:n patenttilainsäädännön porsaanreikiä. 2) Sen lisäksi EU-komissio on juuri 6.5. käsitellyt siemenlakiehdotusta, joka toteutuessaan tukee Monsanton pyrkimyksiä siementen omimiseen ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta, maanviljelijöitä ja ruokaamme. 3), 4)

Monsanto syntyi 1900-luvun alussa ja usean vuosikymmenen ajan toimi pelkästään kemianteollisuuden alalla. Monsanton kyseenalaisia tuotteita ovat olleet sakariini, DDT, PCB, aspartaami, Agent Orange (vesakkomyrkky, jota USA käytti sodan aikana Vietnamissa. Sen seurauksena jo kolmannessa polvessa ihmiset kärsivät sen perimään aiheuttamista vaurioista).5)

Monsanto oli ensimmäisten joukossa muokkaamassa kasvisolua 1983. Tällä hetkellä arvioidaan, että Monsanto omistaa 90 % geenimanipuloiduista organismeista patenttiensa avulla. 6)

WHO:n mukaan GMO:t ovat organismeja, joiden perimää, DNA:ta on muutettu tavalla, joka ei tapahdu luonnollisesti. Organismin DNA:han lisätään geenejä yleensä jonkun toisen lajin geeniperimästä. 7) 10)

Vuonna 1992 FDA oikeutti Monsanton itse arvioimaan GMO:n turvallisuutta, vaikka FDA:n omat tutkijat varoittivat GMO:n riskeistä. Tuo päätös on turvannut Monsanton etenemisen missionsa toteuttamisessa. Monsanto on soluttautunut hallituksiin, kiristänyt ja lahjonut hallitusten virkamiehiä. Monsanto on salannut terveysriskejä, julkaissut väärennettyjä turvallisuusarviointeja, peukaloinut tutkimuksia peittääkseen vaaroja, hyökkää merkintäpakkoa ja paikallisdemokratiaa vastaan, pyrkii estämään uutisointia. Monsanton lupaukset suuremmista sadoista eivät pidä paikkaansa, sen sijaan rikkaruohomyrkkyjen ja torjunta-aineiden tarve lisääntyy, koska kehittyy myrkkyjä kestäviä lajeja. GMO leviää hallitsemattomasti ja saastuttaa pitkienkin matkojen päässä perinteisiä kasveja. 1)

The American Academy of Environmental Medicine (AAEM) on kehoittanut lääkäreitä määräämään kaikille potilailleen GMO-vapaan dieetin tutkimuksissa ilmi tulleidenterveyshaittojen takia. 8)

Monsanton GM-maissi ja -puuvilla tuottavat Bt-myrkkyä, jota tuottava geeni siirtyy kasvista suoliston bakteereihin tuottamaan myrkkyä. Eläimillä tehtyjen tutkimusten mukaan GMO-ruoka aiheuttaa riskejä erityisesti odottaville äideille ja vauvoille, aiheuttaa immunogisia reaktioita, ja mikä huolestuttavinta, haitalliset vaikutukset tulevat esiin pitkien aikojen kuluessa, minkä vuoksi niiden yhteyttä GMO:hon on vaikeampi osoittaa. 1)

Syyskuussa 2012 julkaistun ensimmäisen 2 -vuotisen tutkimuksen mukaan Monsanton GM Roundup-maissi aiheuttaa rotille vakavia terveyshaittoja mm. kasvaimia, maksan ja munuaisten vaurioita. 9)

Terveysriskejä kenties suurempi vaara on GMO:n aiheuttama luonnon geenipoolin saastuminen, kehitys, jota on mahdotonta pysäyttää ja peruuttaa. 1) 11)

Lähteet

1) http://www.naturalnews.com/029325_Monsanto_deception.html

2) http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?tttiibb

3) http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&tl=en&u=http%3A%2F%2Fseedpolicy.arche-noah.at%2Fen%2Feu-seed-law%2Ftake-action%2Funterschreiben

4) Open source seeds Bad Seed Law » Open source seeds

5) https://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto

6) http://www.workers.org/2012/10/08/monsanto-genetic-engineering-and-food/

7) World Health Organization. (Internet).(2002). Foods derived from modern technology: 20 questions on genetically modified foods. http://www.who.int/foodsafety/publications/biotech/20questions/en/index.php 

8)  http://www.aaemonline.org/gmopost.html

9) http://www.scribd.com/doc/106376574/GMO-Toxicology

10) http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/

11) http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/geenimuuntelun-ongelmia/


Joko liikuttaa?
Osallistu maailmanlaajuiselle marssille Monsantoa vastaan HelsingissäTurussa, Vaasassa tai Oulussa la 25.5. Tapahtumakutsut löydät Facebookista.

 

Arita Sundqvist

Arita Sundqvist

Kirjoittajasta:

Arita Sundqvist on psykologi, joka vuosikymmeniä on intohimoisesti etsinyt ja myös löytänyt keinoja, joilla hoitaa ja parantaa sisäisen maailman kipukohtia ja elävöittää piileviä myönteisiä voimavaroja. Maatalon tyttärenä hänellä on aina ollut läheinen suhde eläimiin, kasveihin ja luontoon yleensäkin. Viime vuosien kuluessa hän on huolestuneena seurannut EU:n toimia ruokaturvallisuuden nimissä rajoittaa kansalaisten mahdollisuuksia ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia ravinnon avulla. Hyvin  huolestuttavana asiana hän kokee riittämättömän tutkimuksen GMO:n pitkäaikaisvaikutuksista ihmisen terveyteen ja luonnon monimuotoisuuteen.

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille