fbpx

Mindon hiilidata auttaa WWF:n Pallon paras ruoka -korttipelissä

Lisätty: 26.10.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : kasvisruoka kausiruoka

WWF on suunnitellut koulujen opetuskäyttöön Pallon paras ruoka -korttipelin, jossa etsitään vastuullisinta ateriaa. Pelikorteissa on mukana kuvia Mindon käyttäjien lähettämistä resepteistä ja palvelumme laskemaa hiilijalanjälkidataa. Jos olet hieman liian iso luokkahuoneeseen, voit toki tulostaa kortit kotona kierrätyspaperille, ja pelata vähän varttuneempienkin kanssa. Himopelaajat tulostavat kortit kaksipuolisesti ja laminoivat ne kestävää käyttöä varten.

Pallon paras ruoka -peli kulkee näin: 

Pelissä etsitään vastuullisinta ruoka-annosta, joka olisi sekä ympäristöystävällinen että huomioisi myös oikeudenmukaisuuden maailmassa. Pelissä on 40 ateriakorttia, joissa kerrotaan ruokalajin hiilijalanjälki sekä muita ympäristövaikutuksia.

1) Kortit jaetaan tasan pelaajien kesken ja jätetään kuvapuoli alaspäin pinoksi kunkin pelaajan eteen.
2) Jokaisella pelikierroksella käännetään pakoista päällimmäiset kortit.  Voittajakortti valitaan yhdessä keskustellen. Keskustelua tulee käydä kaikista vastuullisuuden näkökulmista.
3) Kierroksen voittaja jättää voittaneen kortin esille viereensä, muut kortit laitetaan pois pelistä.
4) Peliä jatketaan kierros kerrallaan, jolloin jokaisesta kierroksesta valitaan yksi voittajakortti.
5) Kun pakat on pelattu, jokainen valitsee omista voittajakorteistaan parhaan, ja näiden kesken valitaan sitten koko pelin voittaja.

Pelikorttien  lähteet: 

MTT (2012). Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa, Foodspill 2010–2012 -hankkeen loppuraportti.
Kaskinen ja kumpp. (2011) Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. TEOS, Porvoo.
Mindo.fi-ruokasivusto www.mindo.fi 
Hampurilainen: www.openthefuture.com/cheeseburger_CF.html
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Elintarvikkeiden koostumus-tietopankki www.fineli.fi

HUOM. Ruoka-annosten hiilidioksidipäästöt ovat suuntaa-antavia.
Niissä on huomioitu tuotanto, kuljetukset ja ruuanvalmistus koko annokselta, mukana lisukkeet ja juoma. Osan pääruuista päästöarvo on saatu suoraan lähteistä ja tähän hiilijalanjälkeen on lisätty annoksen lisukkeiden laskennalliset arvot, osa on laskettu suoraan annoksen aineksista. Esimerkiksi sushiannoksen ilmastovaikutus on laskettu Kausiruokaa -kirjan ruoka-ainekohtaisten arvojen pohjalta seuraavasti: Yksi annos sisältää 60 g riisiä (0,18 kg CO2), 5 g sokeria (0,0035 kg CO2), 50 g porkkanaa (0,02 kg CO2), 50g suomalaista kasvihuonekurkkua (0,195 kg CO2) ja 50 g kananmunaa (0,135 kg CO2), yht. 0,5335 kg CO2.

Muita pelivariaatioita sekä lisätietomateriaalia osoitteessa wwf.fi/ruoka/tehtavaosio-opettajille 

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille