fbpx

Maailman keittiöitä ja blastausta

Lisätty: 19.03.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Mad Cook (+ DVD) – Kulinaristinen seikkailukirja. Ari Lahdenmäki, Riku Rantala, Tuomas Milonoff. WSOY 2010, 325 s.

Mad Cook (+ DVD) – Kulinaristinen seikkailukirja. Ari Lahdenmäki, Riku Rantala, Tuomas Milonoff. WSOY 2010, 325 s.

Ihmettelin aluksi miksi Maatilatori Eat & Joy myy Madventures-seikkailija Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja -opusta. Ovathan kaverukset tulleet tunnetuksi mitä ällöttävimpien aterioiden testaamisesta ja kokemusten jakamisesta koko kansalle.

Tutustuttuani kirjaan lähemmin ymmärsin syyn. Kirjan pääpaino ei ole yrjöttävillä keitoksilla mehustelussa, vaan koko maailman ruokakulttuurin pohdiskelemisessa ja vertailussa, jossa länsimaiset ruokatottumuksemme saavat satikutia. Asioihin jopa nanotasolla tutustunut kaksikko listaa muun muassa tuotteiden E-koodien merkityksiä, kertoo miksi vehnäjauho on meille pahasta ja selittää mitä tarkoitetaan transrasvoilla. Eipä olisi uskonut.

Mad Cookissa pohditaan syömisen etiikkaa tehotuotannon, ja ylipäänsä elintarviketeollisuuden maksimaalisen voitontavoittelun ja sen lieveilmiöiden näkökulmasta. Ja sivutaan siinä iltapäivälehtien riepottelemaa JSN:n huomautuksen saanutta koiransyöntiepisodiakin unohtamatta kannibalismilukua sekä maailman parhaimpien viinojen ja tulisimpien chilien listausta.

Kirjan nerokkuus piilee siinä, että nopealla vilkaisulla ei arvaisi mitä se sisältää. Mad Cook onkin matkannut joulupukin kontissa varmasti monen Madventures-fanin kirjahyllyyn oletuksena päästä lukemaan ensisijaisesti apinainaivoista ja grillatuista lepakoista. Toki niistäkin kirjoitetaan reseptien ja kuvien kera, mutta samalla kulttisarjan tekijät pääsevät jakamaan näkemyksiään mahdollisesti myös sellaisille kohderyhmille, joita ei välttämättä Michael Pollanin Oikean ruoan puolesta taiMats-Eric Nilssonin Petos Lautasella houkuttelisi.

Suurin osa Mad Cookista on kirjoitettu Rikun ja Tunnan nauruhermoja kutkuttavana dialogina, ja muutama uusi slangisanakin tuli lukiessa opittua. Kirjaa höystävät loistokkaat Ville Salervon kuvitukset ja DVD-kooste Madventures sarjan Mad Cook -osioista. Kokonaisuudessaan Mad Cook on sopivan kokoisiin paloihin pilkottu tietopaketti ja kaikkine ällötyksineen suositeltavaa luettavaa vaikkapa aamupalapöytään.

Kirjan voi ostaa esimerkiksi WSOY:n verkkokaupasta.

 

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille