Ranskalainen keittiö, la cuisine française, on länsimaisen kulinarismin maineikas hallitsija, jonka taitamisesta mitellään jokaisella Top Chef -tuotantokaudella. Yksi keittiön tunnetuimmista herkuista, hanhenmaksa, on kuitenkin ajattelevan ruokailijan punaisen listan kärjessä kisaamassa tonnikalan kanssa epäeettisimmästä valinnasta. Eettisistä ja ekologista ranskalaisista ruoista tulee mieleen värikkäistä vihanneksista valmistettu ratatouille, mutta mitä muuta Ranskalla on tarjottavana? Sain syntymäpäivälahjaksi matkan Pariisiin, joten pääsin tekemään kenttätutkimusta siitä mitä ranskalainen keittiö tarjoaa kasvissyöjälle ja sekasyöjälle, joka tekee mielelläään eettisiä valintoja.
Kasvisruoka on piilotettu Pariisissa kiven alle. Kaupungin virallisen matkailusivuston haulla löytyy vaivaiset 14 kasvisruokaa tarjoavaa ravintolaa, eli yksi ravintola n. 150 000 asukasta kohden. Lonely Planet kehottaa kasvissyöjiä koostamaan ateriansa tilaamalla kaksi alkuruokaa. Kuumankosteiden kesäpäivien ansiosta ajattelin päästä pulasta herkuttelemalla koko loman raikkailla salaateilla. Havaitsin että alkusalaatti tarkoittaa bistroissa sitä että neljän salaatinlehden päälle on useimmiten lahdattu eläinlapsi (veau, vasikka) tai suurin kiusaukseni, sika, ilmakuivatun kinkun muodossa. Kävin jopa Haltialan kotieläintilalla tarkkailemassa sikoja jotta pääsisin eroon kiusallisesta sylkirauhasreaktiosta prosciutton äärellä. Oli vaikea vakuuttua siitä että kärsäeläin on koiraa älykkäämpi olento sen syödessä ja virtsatessa samanaikaisesti mutavelliin. En halunnut potea huonoa omatuntoa joka aterialla, joten Ranskaa taitava seuralaiseni lievensi ahdinkoani ostamalla librairiesta kasvissyöjän ravintolaoppaan (Paris Vegetarien, 2012, 6 €). Opas listaa kaikki vähintäänkin kasvisystävälliset ravintolat kaupunginosittain. Testasimme lukuisista taidegallerioista ja homokulttuurista kuulun Maraisin alueen ravintolatarjontaa.
Pompidoun taidekeskuksen edustalla on pikkuinen ja hintava Le Poteger du Marais, joka tarjoaa vegaanista luomuruokaa jälkkäreitä myöten. Creme brulee (8 e) ilman kermaa tai maitoa menetti lohkeilevan koostumuksensa, mutta maistui mainiolta. Sen sijaan kesäkurpitsakeitto (8 e), chili sin carne (15 e) ja omenatorttu (8 e) olivat jääneet vaille mausteita, vaikka sekasyöjä seuralaiseni söi lihattoman chilinsä aivan tyytyväisenä.
Lempiannokseni reissulla oli Le Nambodaïn bobun, vermisellikeitto jossa on tofua. Se on miltei riemunkiljaisun paikka, kun löydän hyvää tofua Euroopassa matkustaessa. Annokseni näkeminen pysäytti kaksi ohi kulkevaa mallityttöä jotka päättivät jäädä lounastamaan samaan paikkaan. Lounassettiin (14,90 e) kuului myös vapaavalintainen jälkiruoka, makoisa juustokakku.
Syntymäpäiväillalliselle minut vietiin ihastuttavan, ympäristönsuojelulle omistautuneen ranskalaisnäyttelijän, Marion Cotillardin ravintolaan. Gloun tavaramerkkinä on laatu ja tuoreus – tavarantoimittajia on satoja, ja listalla suositaan kauden kasviksia ja luomuviinejä. Munakoisokaviaari (15 e) oli kelvollista kylmää munakoisoa, joka ei muistuttanut koostumukseltaan kaviaaria. Totesimme tämän kun kumpikin oli sotkenut leviteklimppejä paperiselle pöytäliinalle. Pääruoaksi söin lautasellisen marinoituja kasviksia (16 e), jotka maistuivat uniikisti siltä miltä pitääkin, eivätkä pelkästään marinadilta kuten yleensä. Kasvisruokakokeiluiden seurauksia pelkäävä seuralainen tilasi varmuudeksi kelvollisen tartapihvin (18 e). Jälkiruokasorbetti (8 €) saapui yllättäen valmistajan pahvipakkauksessa, maku oli täydellisen marjaisa.
Minut yllätti vegaaninen amerikkalainen hampurilaisravintolaketju(!) Mob, siis sillä että sellainen konsepti on ylipäätään olemassa. Mobissa on vitsikäs kansallisylpeä sisustus, hassutteleva henkilökunta, ihastuttavat kierrätyspaperiset käärepakkaukset ja lyömättömästi nimettyjä luomujuomia (Fizzy Lizzy ja Raging Bitch -olut) – mutta suureksi pettymykseksi makunystyrät eivät kyenneet lainkaan tunnistamaan hampurilaisaterian (12e) ainesosia.
Jos matkalla on mahdollista laittaa itse ruokaa, Pariisin putiikit voivat avata taivaan portit. Leivät ja croissantit saa tuoreina boulangeriesta, ja lihat, kalat ja vihannekset omista erikoisliikkeistään palvelun kera. Luomuruokaa ja -kosmetiikkaa myyvän Naturalia-ketjun myymälässä ihailin seinällistä luomuviinejä ja -oluita. Milloin Alkoon laitetaan tyrkylle luomuosasto?
Viiden päivän kokemuksella en ole valmis luopumaan kulinaarimatkailusta Ranskaan. Seuraavaa matkaa varten syynään onnellisen lehmän vertaisarvostelut Happy Cow.netistä, (the healthy eating guide), joka löytää Pariisista viisikymmentä vegetaarista tai vegaanista ravintolaa. Ja pyydän seuralaista kokkaamaan.
Facebook kommentit