fbpx

Kasvisruokamaanantai ennen ja nyt

Lisätty: 01.12.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

1980-luvulla ei selvästikään ollut helppoa olla kasvissyöjä. Kirpputorilta löytämäni valokuvaajana ja Paulin vaimona tunnetun Linda McCartneyn vuonna 1989 kirjoittaman kasviskeittokirjan reseptit ovat kuin suoraan lama-ajan peruskoulun ruokalasta. Lähinnä juureksia ja jäävuorisalaattia. Kirjaa on myös sponsoroinut jokin valmisruokafirma, sillä reseptien proteiini tulee lähes poikkeuksetta valmiista ”vegeburgereista”, joiden kuvia esitellään aukeaman verran.

Tänä syksynä julkaistua Paul, Mary ja Stella McCartneyn kirjoittamaa Kasvisruokamanantai-kirjaa (Tammi) voi pitää vähän kuin jatko-osana Lindan aloittamalle kasvisruokaliikkeelle. Kirja esittelee vuoden jokaiselle viikolle oman kasvisruokamenun. Tarkoitus on innostaa kokkaamaan kasviksista edes kerran viikossa.

Paul McCartney tyttärineen innostui aiheesta vuonna 2006 julkaistun YK:n raportin myötä, jossa käsiteltiin karjan kasvatuksen ympäristövaikutuksia ja kehotettiin muuttamaan ruokailutottumuksia kasvispainotteisemmiksi.

Syntyi Meat Free Monday -kampanja, jonka mottona on edistää omaa ja ympäristön hyvinvointia sekä säästää rahaa syömällä kasviksia. Kampanjaa tukee liuta julkkiksia ja verkkosivuston reseptejä on suunnitellut jopa Jamie Oliver.

Suomenkielinen Kasvisruokamaanantai-kirja on kuvitettu ja taitettu kauniisti. Reseptit yllättävät positiivisesti monipuolisuudellaan ja kausiluontoiduusellaan. Suuri osa niistä on myös täysin vegaanisia. Mukaan olisi kaivannut kuitenkin enemmän lämpimiä pääruokia, sillä ainakaan talvisessa Suomessa ei pärjää koko päivää pelkällä salaatilla.

Testasin kirjasta kolmea reseptiä: paellaasinihomejuusto-pähkinä-pastaa ja kikhernetaginea, joiden ainekset oli helposti saatavilla jopa lähi-Alepasta.

Vegaanista paellaa suosittelen tarjoiltavaksi isommalle porukalle, sillä reseptistä tulee ruokaa aikakin kahdeksalle. Se oli tosin niin hyvää, että söimme sen parissa päivässä. Reseptiä kannattaa kokeilla siitäkin syystä, että itse opin samalla valmistamaan paellan oikeaoppisesti – riisiä kun ei keitetä erikseen vaan se imeytetään kasvisten ja mausteiden kanssa hautuneeseen liemeen risoton tapaan.

Niin ikään vegaaninen tagine oli erinomaista, jopa parempaa kuin Lontoossa marokkolaisessa ravintolassa syömäni vastaava annos. Pisteet myös hyvälle määrälle proteiinia.

Pasta oli näistä ehkä heikoin lenkki epäterveellisyydessään ja jopa epäekologisuudessaan, sillä juustoa tuli pariin annokseen viikon tarpeiksi. Pähkinät ja sinihomejuusto tosin toimivat hyvin makuyhdistelmänä. Opin myös, että pennepastan nimi viittaa sulkakynän varren muotoon.

Pitkälle on siis tultu siitä mitä kasvissyönti on joskus tarkoittanut. Lindan keittokirja-ajoilta juontavat varmasti juurensa myös monen ennakkoluulot lihatonta ruokavaliota kohtaan. Siksi olisikin syytä päivittää omat kasviskeittotaidot ja kokeilla joka viikko yhtä reseptiä McCartneyjen tapaan. Samalla voi kuunnella vähän Beatlesia.

—-

Meatfree Monday:n Facebook-ryhmä ja verkkosivut.

 

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille