fbpx

Kasvisruokaa muu maa mustikan tapaan

Lisätty: 01.06.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Maailman parhaat kasvisruoat
Maailman parhaat kasvisruoat (Tammi) -kirjan nimi on mahtipontinen, mutta sille on selityksensä. Sen tekijät ovat matkustelleet ympäri maailman ja koostaneet eri kolkkien ruuista keittokirjan.

Kirjan reseptit on jaoteltu Lähi-idän, Afrikan, Intian, Nepalin, Sri Lankan, Kaakkois-Aasian, Kiinan ja Latinalaisen Amerikan alueisiin. Jokainen ruoka-alue on esitelty esimerkiksi sen tyypillisimpien raaka-aineiden ja tottumusten avulla.  Johdatuskappaleissa on myös viihdyttäviä tarinoita kirjoittajien reissuilta ympäri maailman.

Konsepti kuulostaa toimivalta ja kattavalta, mutta joudun antamaan maailman parhaille kasvisruuille pienen, mutta pitkän miinuksen.

Valmiita annoskuvia on harmikseni todella vähän. Kirjan kuvitus on sen sijaan hoidettu pääasiassa reissuilta napatuilla maisemavalokuvilla – jotka ovat äärettömän hienoja, mutta eivät auta minua visualisoimaan, miltä annapurnalainen dal bhaat tai khadi voisivat näyttää. Resepteistä perille pääseminen vaatii niiden tarkkaakin tarkempaa lukemista.

Maailman parhaat kasvisruuat ei ehkä sovikaan aivan tuoreelle kasvisruokavalioon kääntyneelle. Kirjan reseptit sen sijaan tuovat jo tottuneelle kasviskeittiössä häärivälle kokille hieman lisähaastetta ja vaihtelua supisuomalaisiin versioihin.

Olisi myös suotavaa, että kokin läheltä löytyy muutamia etniseen tarjontaan erikoistuneita ruokakauppoja, sillä useissa resepteissä vilisee vähintäänkin erikoisia mausteita tai öljyjä. Liika soveltaminenhan tunnetusti vie annoksen melko kauas alkuperäisestä reseptistä.

Kesäiseen päivään testattavaksi sopii kuitenkin kirjasta esimerkiksi nepalilainen mangolassi.

Mangolassi

 

– Maija Männistö

Olen vapaa kirjoittaja, joka on aina valmis juustokutsuille ja pastaillalliselle. Vastapainona harrastan erilaisia liikuntamuotoja, jotta rakkauteni ruokaan ei käy liian silmiinpistäväksi!

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille