fbpx

Ei mennyt niin kuin vegaanikeittokirjassa

Lisätty: 13.11.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Puputyön Juhlakirja opastaa vegaaniseen herkutteluun vuoden kaikkina juhlapäivinä. Mukana on myös pari uutta syytä juhlia, kuten karkauspäivän kekkerit ja eläinten päivä. Kaikki reseptit ovat vegaanisia, eli niissä ei ole käytetty eläinkunnan tuotteita. Ohjeita on runsaasti ja ne on nimetty ja kirjoitettu rempseään sävyyn. Siinä missä kirjan edeltäjä Puputyttö ja Vohvelisankari keskittyi jälkiruokiin, Puputytön juhlakirjasta löytää purtavaa myös suolaisennälkään.

Isänpäivän kunniaksi päätin leipoa, vaikka se ei ole vahvin alueeni ruokarintamalla. Valitsin testireseptiksi värikkään taiton innoittamana pinkit, herkullisen näköiset Aleksanterin leivokset.

Ainesosat tuottivat päänvaivaa, sillä mukana oli mm. kanamunankorviketta ja punaista väriainetta, joka ei saa sisältää E120 ainesta. Se kun uutetaan meksikolaisista kirvoista.

Ennen vegaanista leipomista kannattaa siis tarkistaa ainekset etukäteen, tehdä visiitti ekokauppaan tai tilata vaikeammin saatavat ainekset vaikkapa verkkokaupasta.

Koska isänpäivän tunnit hupenivat, jouduin turvautumaan huoltoaseman valikoimiin. Päädyin ostamaan kiellettyjä kananmunia (luomua kuitenkin) sekä käyttämään pahamaineista kirva-ainetta, jota löytyi äidin kaapista. Muistaakseni sama purkki on ollut siellä jo 90-luvulla, joten kirvojen onneksi väriaine on ainakin riittoisaa.

Lisäsin taikinaan reseptin vastaisesti yhden kananmunan ja vähän vettä. Paistoin pohjaa hitusen kauemmin kuin reseptissä vaadittiin, ja se kostautui. Pohjasta tuli liian kova, mutta onneksi kotitekoinen vadelmahillo pehmitti sitä sopivasti. Kuorrutetta tein puolet vähemmän kuin ohjeessa sanottiin, mutta se riitti mainiosti. Täydellä määrällä leivoksista olisi tullut melko tuhtia tavaraa. Kärsimättömänä leikkasin puolet paloista liian aikaisin ja niistä tuli hakkelusta.

aleksanterinleivos

Onneksi loppuosasta sai toteutettua sentään muutaman kuvauskelpoisen yksilön. Maku oli kaikesta sähläyksestä ja reseptin laiminlyönnistä huolimatta taivaallinen. Isällekin maistui useampi pala.

aleksanterinleivos

Ensi kerralla testaan suolaista reseptiä, esimerkiksi talven iltoihin sopivaa porkkana-kookos-korianteri-keittoa tai joulupöydän kruunaavaa seitanpaistia. Lupaan olla lisäämättä niihin kirvoja tai muita eläinkunnan tuotteita.

Katso vegaanisen Aleksanterinleivoksen ohje.

Raisa Kettunen: Puputytön juhlakirja – Vegaanin herkkukirja 2, Moreenikustannus 2011.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille