Kausiruokailu voi joskus tuntua haastavalta. Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä kauden kasvisten käsittelyyn ja käyttöön:
Kriikunoista on hankala poistaa kiviä. Laske sen sijaan kriikunat ja keitä kokonaisina hilloksi. Poista hillosta yhtä monta kiveä kun hedelmiä oli. Kriikunahilloa voi kokeilla vaihteeksi maustaa kanelilla, kardemummalla, inkiväärillä, tähtianiksella, rommilla tai konjakilla.
Vahapavut pilaantuvat nopeasti poimimisen jälkeen. Pakasta siis jos et jaksa syödä kaikkea kerralla. Papujen kyytipojaksi sopivat muun muassa voi, oliiviöljy, saksanpähkinäöljy, rakuuna, timjami ja sinappi.
Tuoreiden härkäpapujen kuoriminen on hiukan vaivalloista, mutta kannattaa sillä maku palkitsee. Mausteeksi voi kokeilla timjamia, basilikaa, valkosipulia tai salottisipulia.
Kesäkurpitsa sopii yllättävän hyvin hilloon, katso resepti.
Punajuuria ei kannata kuoria tai edes leikata kantaa pois ennen keittämistä, koska silloin väriä valuu keitinveteen. Puhdista vain enimmät mullat ja kuori vasta kypsänä.
Erityisesti kuivatuissa sienissä on paljon viidettä perusmakuamme umamia. Kuivattujen sienten liotusvesi kannattaa käyttää ruuanvalmistuksessa.
Sienimetsälle voi ladata puhelimeen mobiilin sienioppaan. Se auttaa tunnistamaan lajikkeita eikä edes tarvitse nettiyhteyttä. Kannattaa silti olla aina varovainen sellaisten sienien suhteen joita ei varmuudella tunne!
Pähkinät ovat tuoreimmillaan marras-joulukuussa. Jos onnistut löytämään kaupasta vastapoimittuja pähkinöitä voi niitä pakastaa, jolloin tuore maku säilyy.
Palsternakka on ihana juures. Sen mausteeksi sopivat miedot yrtit, curry, hiven muskottia, oliiviöljy, saksanpähkinät, rukola, appelsiini, inkivääri ja gruyère-juusto.
Varastoitavien vihannesten nostoa kannattaa viivyttää mahdollisimman pitkään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Muun muassa purjo, talvikaali, lanttu, maa-artisokka ja mustajuuri voivat odottaa ensipakkasiin asti.
Riikka Suominen
Facebook kommentit