Yksi kirjan kirjoittajista, Laura Kihlström, vastaa kysymyksiini:
1. Siis milloin tällainen kirja on ilmestynyt?
Kirja tuli kauppoihin tämän vuoden maaliskuussa Gaudeamuksen kustantamana.
2. Miksi kirjalla on tuollainen nimi?
Kirjan nimi ”Nälkä ja yltäkylläisyys. Ruokaturva maailmassa” kuvastaa maailman jakautumista alueisiin, maihin ja ihmisryhmiin sen suhteen, kuka saa syödäkseen ja kuka ei. Yksinkertaisesti sanottuna se kertoo ruuan jakautumisesta ja riittävyydestä maailmassa.
3. Ja mitä tarkoitetaan ruokaturvalla?
Ruokaturvalla tarkoitetaan sitä, että kaikilla ihmisillä kaikkina aikoina on fyysinen, taloudellinen ja sosiaalinen pääsy ravitsevaan ja turvalliseen ruokaan.
4. Eikö ruuasta ole jo kirjoitettu aika paljon. Miksi tälle kirjalle on tilausta?
Kirjamme on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu perusteos ruokaturvasta. Se on puolueeton katsaus ajankohtaiseen aiheeseen, synteesi ajankohtaisista tutkimuksista ja raporteista.
5. Mitkä sitten ovat maailman suurimmat ongelmat ruokaturvan suhteen?
Maailmassa edelleen reilut 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä. Vielä isompi osa näkee piilonälkää eli kärsii tärkeiden ravintoaineiden puutteesta. Samanaikaisesti meillä on maailmassa yli miljardi ylipainoista ihmistä. Tiedämme myös, että tahallisen ja tahattoman ruokahävikin myötä menetämme valtavia määriä ruokaa. Väestö lisääntyy, viljelymaa ei, ja ruokaa pitäisi tuottaa olemassa olevalta viljelymaalta. Maatalous on myös yksi ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä. Sen roolia pitäisikin kehittää ilmastonmuutoksen hillitsijänä. Siinä muutamia haasteita.
6. Kun puhutaan ruokaturvasta, koskeeko asia myös suomalaisia?
Asia koskee ehdottomasti myös suomalaisia. Täytyy muistaa, että Suomenkin ruokaturva oli hyvin erilainen vielä 100 vuotta sitten. Lisäksi me vaikutamme muun maailman ruokaturvaan omilla valinnoillamme emmekä elä eristyksissä muusta maailmasta. Globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, eivät tunne rajoja. Suomenkin ruokaturvan on varauduttava tulevaisuuden kriiseihin.
7. Onko peli menetetty, vai tarjoaako kirjanne myös ratkaisuja?
Kirja antaa toivoa ja ratkaisuja, ehdottomasti. Itse asiassa ruokaturvaan liittyvissä haasteissa meillä on jo paljon ratkaisuja käsissämme. Voidaan tehdä monia yksilön tason ratkaisuja esimerkiksi ruokahävikkiä vähentäen ja siirtymällä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Sitten tarvitaan valtio- ja aluetason ratkaisuja, esimerkiksi köyhyyden vähentämiseen tähtääviä toimia, sosiaalisia turvaverkkoja, ympäristön kannalta kestävän viljelyn edistämistä, naisten aseman parantamista.
8. Kenelle erityisesti suosittelet kirjaa?
Kaikille ruuasta, ruuan riittävyydestä ja ruuan tulevaisuudesta kiinnostuneille kansalaisille. Erityisesti alan opiskelijoille, toimittajille ja muille kirjoittajille. Kirja kertoo selkokielellä monesta ruokaturvaan liittyvästä asiasta. Se auttaa ymmärtämään eri asioiden välisiä yhteyksiä, vaikkapa nyt konfliktien ja ruokaturvan yhteenkietoutuneisuutta sekä esimerkiksi naisten aseman merkitystä maailman ruuantuotannon tehostamisessa.
Facebook kommentit