Risteilymatkalla Ruotsiin ehtii yllättävään moneen eettisen ruokahifistelijän matkakohteeseen. Mindo lähti Viking Linella testaamaan Tukholman tarjontaa.
Aloitetaan laivasta. Viking Linella buffet on mahdollista puhua itselleen puoleen hintaan, jos osaa perustella hovimestarille tarpeeksi hyvin miksi kasvissyöjän pitäisi saada lasten hinta (14,50 €). Pientä skeptisyyttä esiintyi sen suhteen, ettemmekö varmasti koske lihaan ja kalaan, aivan kuin buffet-pöydän houkutus olisi kasvissyöjille turhan suuri. Silja Linella sen sijaan tinkaaminen ei ole toistaiseksi onnistunut, ja salaatista ja perunoista pitää maksaa hulppeat 37 €. Siljalla kakkosvaihtoehto on ala carte, jonka listalta ei löydy vegaanista vaihtoehtoa. Salaattipitoisen alkupalapöydän voi syödä pääruokana, mutta sen valikoimasta ei kysyttäessä löytynyt mitään luomua, kotimaista, riistaa tai reilun kaupan tuotteita eettisille ruokailijoille. Paras vaihtoehto risteilijöissä on näillä näytöillä Viking, jonka Tapas-baarista saa kelvollista munakasta ja herkullisia kalavaihtoehtoja. (Varo poroa, se on oikeasti kinkkua). Viikkarin terminaalista kannattaa tuulitunnelin sijaan lähteä vaeltamaan suoraan Folkungatania ’ylöspäin’ Södermalmille.
Ensimmäinen ruokataivas on biodynaamisesti viljeltyjä jauhoja, tuoreita leipiä ja tuoremehuja myyvä Saltå Kvarn, jolla on vetoava slogan: ”Av det naturet ger. Och inget annat”. Myyjän mukaan tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta sijaitseva yritys on valmistanut leipää vuodesta 1964, ja jauhaa jyvät kivimyllyllä, jotta viljan terveysvaikutteet pysyvät tallella. Saltå Kvarn koitti saada tuotteitaan myös Suomen markkinoille mutta se ei lainsäädännön takia onnistunut. Hurmaavasti pakattuja tuotteita voi käydä hamuamassa muista pohjoismaista.
Katua eteenpäin kävellessä vastaan tuli biodynaamisia ja ekologisia tuotteita myyvä terveysliike Gryningen (Folkungatan 68). Liikkeen filosofia pohjaa ayurvedaan (vanhin tunnettu terveydenhoitojärjestelmä.
Lähistöllä (Skånegatan 92) on 100 % kasvisruokakauppa Goodstore, joka on pienen mutkan muotoinen mutta hyvin varusteltu. Kaupasta tarttui mukaan letkeä ilmastokalenteri, jolla tulevaisuudesta voi suunnitella paremman.
Myyjä muistutti Paul ja Stella McCartneyn lanseeraamasta ’lihattomasta maanantaista’. Tukholmassa ei kuulemma ole muita kasvisruokakauppoja tai luomukahviloita, mutta kävellessämme alueella joka toinen liike vaikutti satsaavaan ekologisiin tarjoiluihin.
Södermalmin alue on ekotrendin keskittymä. Lounaalle löysimme sivukadulla olevaan Hängmattan-hippikahvilaan bongaamalla käsinkirjoitetun kyltin. Tilasimme päivän keiton ja joimme ilmaisia juomia sillä välin kun linssejä ilmeisesti liotettiin. Keitto ja sivussa tarjotut avokadotahnalla päällystetyt leivät olivat herkullisia ja kasvissyöjälle oikeaoppisia. Olimme ainoat asiakkaat, joka harmittaa, sillä ruoka ja palvelu oli mainiota. Verkkosivuston mukaan tarjolla on päivittäinen suosittu lounasbuffet, 75 kruunua. Hängmattanissa pärjää ruotsilla paremmin kuin englannilla, ja smalltalk on suotavaa.
Alkuperäinen suunnitelmamme lounaspaikaksi oli terminaalin lähellä näköalapaikalla (Fjällgatan 23 B) sijaitseva ravintola Hermans, josta saimme ylistävät suositukset Ruotsin Greenpeacen työntekijöiltä. Ensi visiitillä sitten.
Todellinen ruokahifistelijän taivas löytyi paluumatkalla laivalle. Cajsa Varg (Renstiernas gata 20) on ”Matbutiken till matentusiaster”, ja se päihittää Stockan Herkun mennen tullen jo estetiikallaan. Puulla tyyliteltyä delikatesse-kauppaa kierrellessä tulee nälkä, kun juustotiskin tuoksu huumaa aistit. Putiikki on yllättävän suuri ja täynnä niin herkästi pilaantuvia ekologisia herkkupaloja että täytyy ihailla liiketoiminnan kannattavuutta. Muut asiakkaat kaupassa jonottivat lounastiskiltä take away -härkää.
Mindon matkaan mahtui myös tuntikausia Södermalmin kaupoissa kiertelyä, joten päivän aikana Tukholmassa ehtii nauttia niin ekoherkuista kuin vähemmän ekologisesta ostoskierroksestakin.
Facebook kommentit