Mindo jututti Oy Soya Ab:n toimitusjohtajaa Stig Vesterlundia ja markkinoinnin Atte Lönniä. Yritys valmistaa tofua mahdollisimman ekologisesti, pyrkien ympäristöneutraaliin toimintaan. Tuotteiden hiilijalanjälki on selvitetty, ja laskelmat sisältävät päästöt raaka-aineiden viljelyssä käytettyjen koneiden käytöstä asti työntekijöiden työmatkoihin.
Soijan viljelyn ympäristöhaitoista on huhuttu paljon, onko väitteillä perää?
Meidän tofumme valmistukseen käytettävät soijapavut tuotetaan Capaneman pienviljelmillä, Brasilian ja Argentinan rajamaalla. Alue on luonnostaan aukeampaa aluetta, joka on ollut viljelykäytössä jo 20-30 vuotta, eikä sieltä ole kaadettu sademetsää viljelysten tieltä. Pienet plantaasit, luonnonmukainen viljely ja kokonaisvaltaisesti luonnon kanssa sopusoinnussa toimiminen takaavat ettei liiallista ympäristökuormitusta pääse syntymään. Ongelmia esiintyy kun tuotteita jalostetaan liikaa, soijaa viljellään liian keskitetysti ja liian isoja määriä, käyttäen tehomaataloutta. Sademetsiä kaadetaan, jolloin yritetään tehdä maksimaalinen alue jolla viljellään geenimuunneltua soijaa. Soijan ongelma on yleensä se, että sitä tuotetaan rehuksi jotta saadaan aikaiseksi lihaa.
Suurin osa maailman soijasta menee eläinten rehuksi.
Soijaa käytetään myös polttoaineeksi, ei niinkään ruoantuotantossa. Suurin ongelma on keskitetysti tuottaminen, se ei ole luonnonmukaista. Ei luonnossakaan kasva isolla alueella vain yhtä kasvia. Luomuviljelyssä sen sijaan käytetään luonnollisia menetelmiä tuottavuuden parantamiseen, kuten kasveja jotka tukevat toistensa kasvua.
Entä kuinka terveellistä soija on?
Soijan terveellisyydestä, niin kuin lähes kaikesta on tutkimustuloksia molempiin suuntiin. Yleisesti soijan terveysväittämiin emme halua ottaa kantaa, mutta tuskin se kovin vaarallistakaan on, kun esimerkiksi tofua on Japanin Okinawalla syöty jo tuhansia vuosia, eikä siitä johtuvia kansanterveydellisiä ongelmia ole havaittu. Ainoa asia mihin pystymme soijan terveellisyydessä vaikuttamaan on, että valmistamme tofumme mahdollisimman puhtaista raaka-aineista mahdollisimman vähän prosessoiden. Nähdäksemme soijan terveellisyys on paljon kiinni siitä kuinka ja mitä siitä jalostetaan.
Tofu, valmistettuna hellävaraisella menetelmällä joka poistaa soijapavusta sen epäedulliset ainesosat, on yksi ihanteellisimmista muodoista joissa soijaa voi syödä. Ei ole eettistä markkinoida pelkästään soijan positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi geenimanipuloidun soijan vaikutuksista ei ole mitään tietoa. Tutkimusten kohteena ovat olleet lähinnä soijaproteeini-isolaatit ja muut korkeasti jalostetut tuotteet.
Miksi tofua kannattaisi syödä?
Tofu on ennen kaikkea herkullista. Tuskin on markkinoilla toista yhtä monipuolista raaka-ainetta, joka taipuu yhtä moneen muotoon ja makuun. Se sopii jokaisen kulinaristin keittiöön tuomaan uusia tuulia ruoanlaittoon ja antamaan mielikuvitukselle sijaa ruoanlaitossa. Tofu on myös erittäin ravinteikas elintarvike.
Soijan proteiinipitoisuus vastaa lihaa, eikä tofu aiheuta ongelmia ruoansulatukselle.
Tofun valmistusprosessissa soijapavusta poistetaan hellävaraisin menetelmin huonosti sulavat kuoriosat. Juoksetuksessa heran mukana poistuu myös sellaisia suoja-aineita, joita kasveissa on luonnostaan, etteivät eläimet söisi niitä. Lisäksi tofu sopii lähes kaikille – kasvissyöjät, karppaajat, maito-allergikot, korkean kolesterolin omaavat, keliakikot, vegaanit ja ennen kaikkea kulinaristit – ainoastaan soija-allergikot eivät voi syödä sitä.
Millaista on tofu parhaimmillaan?
Tofu on parasta mahdollisimman tuoreena! Tuoretofussa on sama dramaattinen ero kuin purkkitonnikalassa ja tuoreessa tonnikalassa. (Mindon huomio: tonnikalaa on sukupuuton partaalla liikakalastuksen takia, sitä kannattaa välttää). Pystymme tuottamaan nyt tofua joka on hyvin lähellä tuoretta. Ihannetila olisi että tofu valmistettaisiin ilman pakkaamista, ja se käytettäisiin parin päivän sisällä valmistuksesta. Olemme miettineet pitäisikö meillä olla tehtaanmyymälä josta voisi ostaa tuoretta tofua. Nyt valmistamaamme tofua pastöroidaan minimaalinen aika sen säilyvyyden takaamiseksi.
Vinkki: Toukokuun alusta kuorittua luomuhampunsiementä sisältävä Tofu Hempnut tulee myyntiin isoimpiin Prismoihin, ja sitä saa jo joistakin K-kaupoista ja luontaistuotekaupoista.
Facebook kommentit