Sain veljeltäni ja hänen avovaimoltaan tuliaisiksi kaksi erilaista kurpitsaa heidän satoisasta kotikasvimaastaan. Heillä on upea valikoima erilaisia kurpitsalajeja viherpihassaan ja eräs niistä on spagettikurpitsa. Teinkin eräänä sadepäivänä tästä uudesta vihreästä tuttavuudesta keittoa, joka sopii niin alkuruoaksi kuin flunssaa potevalle lämmikkeeksi tai hämärähyssyä viettävälle. Spagettikurpitsan malto tuo mieleen elähdyttäväsi hunajamelonin. Keiton esivalmisteluaika on pitkä, sillä spagettikurpitsan kuoren poistamiseksi tarvitaan hartiavoimia ja terävä veitsi. Kumpaakaan ei sillä hetkellä löytynyt taloudestani, joten äherryksessä menikin tovi.
Kurpitsa-kookoskeitto
noin 500 g spagettikurpitsaa tai muuta kurpitsaa
2 porkkanaa
1 nauris tai kolmas porkkana
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
1 pieni chilipalko
oliiviöljyä
n. 6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
tölkillinen kookosmaitoa
puolikas lime
1 tl kuivattua lipstikkaa
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl savupaprikajauhetta
suolaa
valkopippuria
koristeluun tuoretta persiljaa ja raejuustoa
Kuori ja paloittele kurpitsat ja juurekset. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetki öljyssä isossa kattilassa ja lisää joukkoon pieni chilipalko. Lisää joukkoon kurpitsan palat ja juurekset sekä vesi, kasvisliemikuutio ja kuivattua lipstikkaa. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää joukkoon kookosmaito ja limen mehu. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Mausta ja anna pulpahtaa vielä kerran lieden päällä. Koristele ja nauti lämmikkeeksi.
lisännyt: Lyubov on 23.10.2022
Kiitos ohjesta!