fbpx

Kikhernekeitto

Lisätty 02.12.2013
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
 • Kustannukset: 10-15
 • Annokset: 4
 • Esivalmisteluaika 25m
 • Valmistusaika: 20m
 • Yhteensä: 45m

8 keskikokoista perunaa
6 isohkoa porkkanaa
2 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
2 purkkia kikherneitä
1 iso nippu persiljaa
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
kasvisliemikuutio

Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi.

Kuori perunat ja porkkanat. Pilko pieniksi kuutioiksi. Porkkana saa olla hieman pienempinä kuutioina kuin peruna.

Laita isoon kattilaan kunnon loraus öljyä. Lisää kuumenneeseen öljyyn sipulit, perunat ja porkkanat. Öljyä saa olla reippaasti, pyörittele kaikkia aineksia keskenään viitisen minuuttia. Varo, ettei pala pohjaan. Lisää öljyseokseen mausteet: musta- ja valkopippuria muutama teelusikallinen ja suolaa pari hyppysellistä. Tässä vaiheessa et vielä tiedä, onko mausteita tarpeeksi – tarkasta tilanne uudelleen myöhemmin.

Lisää kattilaan tämän jälkeen vettä niin, että kaikki ainekset peittyvät. Lisää sekaan yksi kasvisliemikuutio. Keitä soppaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat mielestäsi kypsiä.

Lisää aivan lopuksi soppaan kikherneet ja silputtu persiljaa. Persiljaa saa olla paljon!

Poista kattila kuumalta levyltä ja anna tekeytyä kannen alla vähintään 10 minuuttia.

Tarkasta sen jälkeen maku, parhaiten se käy kun testaat liemen maun. Lisää tarvittaessa mausteita. Sen jälkeen soppa on valmis tarjoiltavaksi.

Olen soppafani ja mielestäni ne toimivat erityisen hyvin syysilloissa. Tässä muutama vinkki sopan onnistumiseen:

 • Aloitan lähes poikkeuksetta sopan teon kuullottamalla sipulia ja valkosipulia runsaassa öljyssä. Sipulit antavat pohjamaun koko sopalle. Niiden kanssa kuullotan mausteet. Kuullotuksen loppuvaiheessa heitän yleensä sekaan vielä muut juurekset ja vihannekset. Tällöin mausteöljy imeytyy tasaisesti raaka-aineisiin.
 • Kunnon kokki tekee itse kasvisliemensä. En ole itse päässyt vielä niin pitkälle, mutta haaveilen ajatuksesta. Tässä reseptissä huijaan siis hieman lisäämällä sekaan kasvisliemikuution. Kasvislientä voi (kuulemma) tehdä kerralla ison määrän ja pakastaa pienissä osissa ja lisätä sitten tarpeen mukaan kokkauksiin.
 • Tuoreet yrtit sopivat kaikkiin keittoihin. Käytä yrttejä reippaasti. Poikkeuksena ehkäpä lipstikka ja salvia, jotka kokemukseni mukaan antavat molemmat vahvan ominaismaun sopalle kuin sopalle jo muutaman lehden lisäyksellä.
 • Älä tarjoile soppaa liian kuumana. Tämä on mielestäni suurin ja yleisin moka sopan tarjoilussa. Kieli palaa ja parhaat maut jää kokematta.
 • Sopan kyytipojaksi sopii parhaiten tuore leipä.
 • Älä tee sopasta liian suolaista. Yläasteen kotitalousopettajan sopanteko-ohjeen ykkösvinkki pätee yhä: tarkista maku!

Kokkailu ja yhdessä syöminen on parasta, mitä Laura tietää. Laura on opiskellut agroekologiaa ja häntä kiinnostaa erityisesti ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvät kysymykset. Vuoden 2015 loppuun Laura bloggailee Etiopiasta käsin. Hänen oma bloginsa löytyy osoitteesta www.selamselam.fi

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille