10 henkilölle
1300 Omena, kuorineen, kotimainen (grammaa)
7 Aprikoosihillo (rkl)
3 Vaniljasokeri (tl)
0,5 Konjakki/rommi/viski 40 til% alkoholia (dl)
150 Leivontamargariini 80% (grammaa)
3 Vehnäjauho (dl)
1 Leivinjauhe (tl)
1,5 Sokeri (dl)
1 Kananmuna
Valmistusohjeet:
Huom! Käytä reseptiin hyvää tummaa rommia.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Murotaikina:
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja vatkaa hyvin (vegaani voi korvata munan esim. soijajogurtilla). Sekoita jauhot ja leivinjauhe kuivana ja lisää ne rasva, muna, sokeri taikinaan. Kääntele tasaiseksi. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ja painele sen jälkeen piirakka vuokaan.
Kohoamisen estämiseksi esipaistossa, kannattaa laittaa pohjan päälle leivinpaperi, jossa on herneitä, herneet voi säästää ja käyttää samaan tarkoitukseen useasti. Esipaista piirakkapohja n. 10 min 200 asteessa. Ota leivinpaperi ja herneet pois ja lisää täyte.
Täyte:
Kuori ja paloittele n. 800g omenoita. Keitä lohkot kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen, kiinteäksi soseeksi n. 20–30 min. Sekoita omenasoseeseen rommi, aprikoosihillo ja vaniljasokeri. Levitä sose esipaistettuun murotaikinapohjaan. Kuori ja viipaloi loput omenat ja lado yksi kerros soseen päälle haluamallasi tyylillä, esim. kiehkuraksi. Paista uunissa, niin kauan, että pohja kypsyy loppuun ja omenalohkot ruskistuvat n. 30min 200 asteessa. Muista käydä kurkkimassa, sillä uuneissa on eroja.
Piirakka tarjoillaan lämpimänä esim. vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
88 g
CO2e / 100 g165 g
CO2e / annos
Facebook kommentit