Resepti on Sally Butherin kirjasta Vegestan ja se edustaa syyrialaista tapaa valmistaa Ful medames; tahinin ja kikherneiden kera. Perinteisesti annos tarjollaan lämpimänä, mutta kylmänä nämä pavut tekevät ihanan lisän vaikkapa lounassalaattiin.
8-10 HENGELLE BUFFETPÖYDÄN YHTENÄ RUOKANA
500g kuivattuja kokonaisia härkäpapuja 12-16h liotettuna
1tl ruokasoodaa
2tl suolaa
1tl mustapippuria
1 sitruunan mehu
1 kukkurainen tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1dl tahinia (seesaminsiementahna)
3-4 valkosipulinkynttä silputtuna
100g kikherneitä
o,5 nippua silopersiljaa silputtuna
2rkl hyvälaatuista oliiviöljyä
(raakoja sipulilohkoja)
Valuta härkäpavut, pane kattilaan ja peitä vedellä. Pane kansi päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää ruokasooda, alenna lämpöä ja anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 0,5-1 tuntia eli kunnes pavut ovat kypsiä. Alkuperäisessä reseptissä keittoaika oli jopa 2 tuntia, mutta suomalaisen papupussin kyljessä keittoaika oli lyhyempi. Pidemmällä keittämisellä kotimaiset pavut muuttuivat punaiseksi papupuuroksi. Tarkkaile siis papuja keittämisen aikana!
Valuta kypsät pavut ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon sitruunamehu, jeera, tahini ja valkosipuli.
Tarjoile lämpimänä kikherneillä, persiljalla ja oliiviöljyllä koristeltuna. Perinteisesti lisukkeeksi tarjoillaan raakoja sipulilohkoja, joita voi käyttää kauhan tapaan.
Katso myös kirjan arvostelu ja muita reseptejä täältä.
Facebook kommentit