fbpx

Falafeliä iisisti

Lisätty 25.06.2014
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Esivalmisteluaika 15m
  • Valmistusaika: 30m
  • Yhteensä: 45m

Falafelin teko ei ole niin hankalaa kuin voisi kuvitella. Tai ainakin itse ajattelin, että ei saakeli menee koko päivä ja kaikki paikat on aivan sotkussa ja ulkonakin sataa kaatamalla. Ei mene, eikä ole ja aurinkokin paistaa.

Tarvittavat ainekset:

Kikherneitä 2 purkkia tai tölkkiä tai vastaava määrä kuivia. Jos kuivia, niin 24 tuntia vedessä jääkaapissa riittää. Tosin voit myös keittää noin tunnin. Valmiita, kun ei kovia.

Sipulia. Yksi pieni tai sitten puolikas isommasta. Punainen käy hyvin.

Valkosipulia pari kynttä. Maun mukaan tietenkin.

Tuoretta persiljaa tai tuoretta korianteria reilusti. Tai molempia. Laitoin molempia, toimi. Helppo huudella, kun molemmat kasvaa pihalla.

Pienen limen mehut. Sitruuna käy myös.

Ruokasoodaa vähäsen. Puolikas teelusikallinen.

Suolaa maun mukaan.

Mustapippuria myöskin maun mukaan.

Chiliä tai cayenne pippuria sen verran kuin tohtii. Hyppysellinen on varmasti sopiva.

Korianteria (jauheena) teelusikallinen.

Jauhettua kuminaa teelusikallinen.

Oljyä uppopaistamiseen. Mieluummin neutraalin makuinen, ettei mene pilalle.

Ohjeet:

Kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai vastaavaan. Sekoita kunnes sekaisin, elä ihan semmoiseksi täysin sileäksi massaksi asti kuitenkaan. Jätä rakennetta. Niin ja sitten ku kiroilet, että nyt ei tehosekoitin pyöri ja kohta se koko laite palaa, niin laita ihan pikkuisen vettä ja sekoittele lusikalla (silloin kun kone ei ole käynnissä) ja surruttele uudestaan.

Maista. Tartteeko lisää sitruunaa, suolaa tai muuta?

Sitten kun massa on valmis, tee siitä palloja tai minkä muotoisia falafeleita ikinä haluatkaan. Kai niistä voisi pihvejäkin tehdä. Tosin mitä isompi pinta-ala sitä isompi mahis, että ne hajoaa. Sitä ei haluta. Kerran hajosi yksi. Sitä en halua muistella.

Paistamattomat pyörykät.

Paistamattomat pyörykät.

Sitten öljyä kattilaan sen verran, että koko pallukka uppoaa (uppopaisto niin pitää upota) ja öljy niin kuumaksi, että massa tirisee reilusti, kun tiputtaa sekaan. Muista, että kuuma öljy ja vesi on yhdistelmänä erittäin huono. Pidä kattilan kantta valmiina jos käy hassusti.

Falafel on valmis, kun väri on kiva (yli 5 minuuttia meni). Sinä päätät. Hummusta ja/tai tsatsikia sekaan tai ranskiksia tai heitä pitaleivän väliin. Tästä tulee noin 15 pullaa, mutta se riippuu siitä kuinka isoja niistä teet.

Falafelit ja perunakukkakaalimuussi. Niin ja tsatsikia.

Falafelit ja perunakukkakaalimuussi. Niin ja tsatsikia.

Kirsi teki viime kuussa superhyvän kuuloisia ja kauteen sopivia nokkosfalafeleja. Tämä on vähän erilainen ja vegaaninen resepti.

Erityspiirteet: Avainsanat:, ,

Hyvää kasvisruokaa friistailaamalla. Ei liian tarkkoja reseptejä. Tykkään kokata niistä aineksista, joita sattuu olemaan kyseisessä keittiössä saatavilla. Taustamusana räppiä ja ysäri-Seattle-soundia. Olen myös Ruoan Tulevaisuus ry:n perustajajäsen ja yksi Foodyclen pääjärjestäjistä.

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille