Rakastan punajuurta. Punajuuren takia toivon, että mahdollisimman pian kehitettäisiin toimiva entsyymivalmiste, joka pilkkoisi ruoasta myös fruktaaneja. Punajuuri on se ruoka-aine, jota todella kaipaan. Siksi olen kokeillut rajojani, kuinka paljon sitä siedän. Lopputulema on: en kovinkaan paljon.
Rakastan punajuurta monessa muodossa, mutta borssikeitto lienee yksi suosikeistani. Siksi puolivahingossa kehitin makuhermoilleni sopivan borssipiirakan, joka kuitenkin on FODMAP-ruokavalioon sopiva. Olen tehnyt tätä jo useamman kerran ja syönyt hyvällä ruokahalulla parhaimmillaan useita paloja päivässä – ilman vatsaoireita.
Tämä resepti on julkaistu myös FODMAP-blogissani.
Ruokavaliot: FODMAP, Kasvis, gluteeniton, smetanan korvaamalla vegaanisella smetanalla maidoton ja vegaaninen.
1 dl kaurajauhoja (esim. Provena)
0,5 dl Hirvelän uunitalkkunaa
1,5 dl tummia jauhoja (Virtasalmen Viljatuoteen tumma, tumma Jytte-jauho tai oma sekoitus)
150 g margariinia tai voita (tarvittaessa laktoositonta)
ripaus jodioitua suolaa (huom! talkkunassa on jo suolaa!), tilkka jääkylmää vettä
1 iso porkkana
1 iso palsternakka
1 pieni etikkapunajuuri
1 pieni suolakurkku
0,5 ruukullista ruohosipulia tai n. 1 dl kevät- tai kesäsipulin tai purjon vihreää osaa silputtuna
1 prk smetanaa (tarvittaessa laktoositon)
kuivattuja yrttejä
mustapippuria
*Moni resepti neuvoo laittamaan leivinpaperia piiraspohjan päälle ja esim. kuivia herneitä painoksi, jotta piiras pysyy muodossaan. Itse ohitan tämän vaiheen aina. Etenkin tässä piirakassa se on melko turhaa, sillä täyte on kiinteää ja mahtuu kyllä vuokaan.
Valitse rasvaksi vegaanista margariinia. Smetanan voit korvata kotitekoisella vegaanismetanalla.
0,5 dl maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl vegaanista margariinia
1 rkl valkoviinietikkaa
sipaus jodioitua suola
Vinkin löysin Vegaanin versio – blogista. Kokeilin yhden version piiraasta tehdä tällä ja toimi hyvin!
Facebook kommentit