Kananmunien markkinoinnista on puhuttu viimeaikoina paljon epäselvien pakkausmerkintöjen vuoksi. Itsekin harhauduin, kun kävin sunnuntaiaamuna vieraassa kaupassa kiireessä. Luomu- tai vapaan kanan munia ei ollut tarjolla, joten päädyin ainoisiin muniin, joissa ei kerrottu niiden olevan häkkikananmunia. Pakkauksen teksti viittasi inhimillisempään tuotantotapaan. Siinä kerrottiin munien olevan ”Pienryhmäkanalan munia”. Silmääni ei osunut normaalia pakkausmerkintää, jonka perusteella munat luokitellaan (3=häkkikanala, 2=lattiakanala ja 0=luomukanala).
Avattuani pakkauksen kotona huomasin munien leimasta ostaneeni häkkikananmunia. Nimi hämmensi entistä enemmän, sillä virikehäkissä pidettävien lintujen määrälle ei ole asetettu ylärajaa. Yhdessä aitauksessa voi olla yli 60 kanaa A4 kokoisella alueella per kana, joka ei kuluttajan näkökulmasta viittaa pienryhmään.
Lähestyin Kieku Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehtoa ja kysyin miksi he markkinoivat virikehäkkikananmunia tällä nimikkeellä, ja miksi pakkauksen päällä ei käy ilmi minkälaisesta tuotannosta on kysymys.
”Virikehäkeissä tuotetuista kananmunista voidaan käyttää nimityksiä virikehäkki, varusteltuhäkki tai pienryhmäkanala. Tuotuamme markkinoille oman virikehäkkituotannon kananmunamme, päätimme ottaa markkinointinimeksi pienryhmäkanala,” kertoo Lehto yrityksen valitsemasta linjasta.
Sain myös selvennyksen, että pakkauksen takana lukee kuin lukeekin pienellä fontilla, että kyseessä on häkkikananmunat.
”Olisimme halunneet, että virike-/pienryhmäkanalan tuotannolle olisi tehty oma tuotantonumero, jolla tuotanto oltaisiin voitu erottaa perinteistä häkkituotannosta. Valitettavasti tällainen päätös tehdään EU-tasolla ja kaikki maat eivät olleet siihen halukkaita. Tarkoituksemme ei ole missään vaiheessa ollut johdattaa kuluttajaa harhaan vaan olemme käyttäneet yleisesti käytössä olevaa nimitystä,” Lehto jatkaa.
”Nyt kun vanhat ja perinteiset häkit ovat vielä käytössä kuluttajalle on aiheutunut epäselvyyttä tuotantonimikkeistä. Vuoden 2012 alusta alkaen tilanne helpottuu kun tuotanto on sallittua vain lattia-, virike-, sekä luomutuotantona.”
Lehto kertoo kuitenkin viestin lopussa Kieku Oy:n päätyneen ratkaisuun poistaa rasiasta pienryhmäkanalan nimen, ja että uudet rasiat tulevat markkinoille syksyn aikana. Odotamme siis innolla uusia pakkauksia ja etenkin pakkausmerkintöjä.
Kananmunaostoksilla kannattaa olla tarkkana, sillä virikehäkkikananmunia kaupataan myös muun muassa “Hyvin voivien kanojen munina” sekä “Orsimunina”. Erona virikehäkeissä perinteisiin on lisätty orsi, pesä ja pehkua.
Eläinsuojeluliitto Animalia on ollut kananmuna-asioissa askeleen edellä ja pyytänyt kuluttaja-asiamiestä määrittelemään selkeät ohjeet eri tavoin tuotettujen munien markkinoinnille ja myyntinimikkeille.
Mindo kehottaa suosimaan luomua, sillä luomukanoilla on enemmän liikkumatilaa, kanat saavat luonnonmukaista ravintoa ja luonnonvaloa sekä pääsevät kesällä ulkoilemaan.
Facebook kommentit