fbpx

Mindo oliiviöljyn lähteillä

Lisätty: 13.06.2011 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : alkuperä luomu matkailu

Ravintoalan asiantuntijat ovat pitkään taistelleet siitä pitäisikö rasvaa syödä, ja jos pitäisi niin millaista sen tulisi olla. Välimeren ruokavalion terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja sen kerrotaan vähentävän muun muassa syöpäriskiä ja sydän- ja verisuonitauteja. Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävä oliiviöljy on olennainen osa tätä ruokavaliota. Oliiviöljy sisältää paljon antioksidantteja ja E-vitamiinia.

Vierailimme Kreetalla paikallisella oliiviöljytuottajalla Terra Cretalla. Markkinointipäällikkö ja oppaamme Emmanouil Karpadakis ylisti oliiviöljyn terveysvaikutuksia, mutta mukana oli relevantteja meillekin uusia pointteja eri öljyjen tuotantotavoista.

Terra Creta

Toisin kuin rypsiöljy ja monet siemen- ja palmuöljyt oliiviöljy on ”oliivin mehua”, eikä sitä erotella kemiallisella prosessilla liuottimien avulla kuten monet muut kasviöljyt. Samanlainen luonnollinen tuotantotapa on myös sesam-, kookos- ja pähkinäöljyillä.

oliivipuu

Oliiviöljyt jaetaan kolmeen pääluokkaan: extra neitsyt-, neitsyt- ja tavalliseen oliiviöljyyn. Lisäksi omana kategoriana on luomu. Neitsytoliiviöljyn valmistuksessa saa käyttää vain mekaanisia menetelmiä, joita ovat oliivien peseminen, puristaminen ja siivilöiminen. Kemikaaleja tai liuottimia ei saa lisätä.

Öljyjä ei saa säilyttää muovipulloissa, sillä oliiviöljyn hapokkuus tartuttaa siihen muovin maun. Kreetalainen oliiviöljy on korkealaatuista – vierailemallamme puristamolla kolmannen luokan öljyä ei edes pullotettu, vaan se meni suoraan vientiin Italiaan paikallisten halvempien öljyjen jatkeeksi. Hyvän öljyn erottaa huonosta vapaiden rasvahapppojen määrä. Extra neitsytöljyssä se on korkeintaan 0,8 g / 100 g eli 0,1–0,8 %. Tarkkasilmäinen voi etsiä pakkauksesta tätä lukemaa.

sato

Terra Cretan raakamateriaali eli oliivit tulevat muutamalta kymmeneltä perhetilalta sekä omilta viljelmiltä. Sadonkorjuun aikaan tuottajat tuovat oliivit punnittavaksi ja saavat maksun heti. Tuottajia ei päästetä tehtaaseen korkeiden hygieniastandardien vuoksi, mutta läpinäkyvää tuotantoprosessia varten heille oli rakennettu oma kahvila, josta he näkevät lasin takaa punnituksen ja tuotannon alun. Tuoreet oliivit muuntautuvat öljyksi jo korkeintaan vuorokauden sisällä. Prosessi on tarkasti valvottu – oliivimassasta ja öljystä otetaan joka erästä erikseen näytteitä, jotta laadusta ja oikeasta happamuusasteesta voidaan pitää kiinni.

pullotus

Oliivipuut tuottavan sadon vain kerran vuodessa, marraskuussa. Puristettu öljy säilötään isoihin lieriön muotoisiin säiliöihin, joista sitä pullotetaan pitkin vuotta. Nyt puristamossa oli hiljaista, mutta pääsimme katsomaan läheltä miten öljyä tehdään teoriassa. Tehtaan sali valaistiin ekologisesti aukoilla, joista tulvi sisään valkoista auringonvaloa. Puristettu ja kuivunut oliivimassa hyödynnettiin tehtaan koneiden polttoaineena ja oliiveista erotellut puun lehdet menivät maatiloille eläinten ruoaksi. Koko prosessi oli siis varsin ekotehokkaasti hyödynnetty.

tehdas

hake

oliivinlehdet

Tuotteisiin oli myös kehitetty edistyksellinen jäljitysmenetelmä. Pullon koodin perusteella voidaan selvittää koko tuotantoketju tuottajan pellolta jälleenmyyjän hyllylle. Koodi syötetään yrityksen verkkosivuilla lomakkeeseen ja järjestelmä näyttää mistä öljy on peräisin. Samaa menetelmää toivoisi kaikkiin mahdollisiin elintarvikkeisiin!

etiketit

tuotteet

Muistoksi vierailulta saimme kasan erilaisia neitsytoliiviöljyjä ja balsamiviinietikkaa sekä kreetalaisen ruoan keittokirjan. Oliiviöljyn suurkulutuksen voi aloittaa vaikkapa testaamalla kreetalaista perunasalaattia!

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille