fbpx

Nakki lautasella – kaunistelematta ja kauhistelematta

Lisätty: 30.04.2015 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Puolivuotias lapseni on juuri alkanut syödä kiinteitä ruokia. Ruoan eettisyydestä ja alkuperästä kiinnostuneena minulta kysytään toistuvasti tuleeko lapseni syömään lihaa. Se tuntuu monelle olevan oleellisempi kysymys kuin esimerkiksi tuleeko lapseni syömään ravitsevaa ja terveellistä ruokaa tai vaikkapa riittävästi kasviksia.

Neuvolassa onneksi ymmärretään nykyään paremmin kasvissyöjäperheitä ja muita erikoisruokavalioita. Silti lihan syöminen on edelleen jonkinlainen kiihkoa aiheuttava aihe etenkin lasten ruokavalioista puhuttaessa.

Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin tarpeeseen tullut tuore kirja Nakki lautasella: Mistä tuoka tulee? (Tammi) on ala-asteikäisille ja heidän kasvattajilleen suunnattu kuvitettu opas eläinkunnan tuotteiden alkuperästä. Ensimmäisenä lajissaan se kuvaa juuri sopivalla tavalla piirrosten ja yhden perheen tarinan avulla minkälaista lihatuotanto on nykyään.

Kirjan julkaisutilaisuudessa mainittu “kaunistelematta ja kauhistelematta” kuvaa julkaisua hyvin. Piirretyissä kuvissa näkyy emakkohäkkejä, lehmiä parsinavetassa sekä kymmenien tuhansien lintujen kanaloita. Kirja ei kuitenkaan mässäile eläintuotannon ikävillä asioilla, vaan on enemmänkin tietopaketti lapsille tuotoeläimistä ja eläimistä yleensäkin. Siinä tutustutaan myös esimerkiksi lehmän mahoihin ja kananmunien syntyyn.

Porsitushäkeissä liikkumatta makaavat emakot ovat kuitenkin lihatuotannon karua arkipäivää, jota moni ei halua ajatella popsiessaan nakkikeittoa. Siksi kirja sopii myös aikuisille ikään kuin porttina lihatuotannon maailmaan. Aikuinen voi halutessaan etsiä lisää tietoa ihan oikeilla ja sellaisilla valokuvilla, joita ei lapsille painajaisten pelossa kannata näyttää. Samalla voidaankin miettiä onko lain mukainen eläinten pitäminen oikealla tolalla, jos sen kuvaaminen on lapsille ja monelle aikuisellekin liian järkyttävää katsottavaa.

Itse olemme tulleet siihen tulokseen, että lapsemme voi syödä mahdollisimman eettisesti tuotettua, esimerkiksi luomulihaa ja kestävästi kalastettua kalaa muutaman kerran viikossa seuraten kuitenkin pääosin kasvisruokavaliota. Yhteiseen lukuhetkeen lapsen kanssa tämän kirjan parissa vierähtää kuitenkin vielä jokunen vuosi.

Nakki lautasella: Mistä ruoka tulee? Tammi, 48 s., huhtikuu 1015. Ikäsuositus 7+.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille