Ystäväni oli menossa juhliin, jossa oli tarjolla ainoastaan vegaanista ruokaa. Kun tiedustelin tarjoavatko he myös vegaanisia viinejä, koko seurueemme oli sitä mieltä, että viinit ovat automaattisesti vegaanisia.
Rypäleet kyllä ovat, mutta monen kasvissyöjän ja vegaanin yllättää, että joidenkin viinien valmistusprosessissa käytetään erilaisia eläinperäisiä aineksia.
Alkon laboratorion johtaja Pekka Lehtonen kertoo, että tuoteselosteen perusteella ei välttämättä selviä onko viini kasvissyöjälle tai vegaanille sopivaa. Kuitenkin allergeenit kuten maidon ja munan proteiinit tulee merkitä etikettiin.
Tuoteselosteen perusteella ei välttämättä selviä onko viini kasvissyöjälle tai vegaanille sopivaa
“Viinin kirkastamiseen on käytetty jo vuosisatoja ainakin kalaliimaa, mutta vegaanien toiveista johtuen sen käyttöä on nykyään pyritty minimoimaan. Alkoon kyselyitä viinien eläineettisyydestä tulee säännöllisesti,” Lehtonen jatkaa.
Osa viineistä ei periaatteessa sovi edes tarkalle kananmunia ja maitotuotteita käyttävälle lakto-ovovegetaristille, sillä viinistä voi löytyä myös sian tai naudan luista valmistettavan liivatteen eli gelatiinin jäämiä.
Prosessissa käytetään yleisimmin juuri gelatiinia, maitoproteiinia, munanvalkuaista ja perkuujätteestä valmistettavaa niin sanottua kalalimaa. Aikaisemmin on käytetty myös häränverta, mutta se on nykyisin ainakin EU:ssa kielletty hullunlehmän taudin vuoksi.
Aineksia käytetään eri tarkoituksiin: munanvalkuaista ja kalaliimaa poistamaan liian voimakkaita tanniineja, gelatiinia poistamaan fenooleja sekä maitoproteiinia korjaaamaan väriä ja tanniineja. Nämä kaikki vaikuttavat viiniin kirkkauteen, mutta niitä käytetään siis myös maun säätelyyn.
Valmistuksessa muodostuvat sakka ja viinikivi laskeutuvat itsestäänkin viinitynnyrin pohjalle, mutta jos viinit halutaan nopeasti tilalta kaupan hyllylle, saadaan kirkastamisella joudutettua tuotantoprosessia.
Luomuviinejä netissä myyvän Ekowine Oy:n toimitusjohtajan Henri Bäckmanin mukaan aihe on viinipiireissä tunteita herättävä ja osittain makuasia.
“Joidenkin mielestä viinin laatu voidaan riskeerata, mikäli se jätetään kirkastamatta. Joidenkin mielestä taas viini pilataan kun se kirkastetaan.”
Kirkastamaton viini voi kuitenkin olla myös laadun merkki.
“Useita arvoviinejä ei kirkasteta, koska pitkistä kypsymisajoista saadaan sama hyöty irti, ja kirkasteilla vain heikennettäisiin arvokkaita aromeita. Suosiotaan kovasti kasvattava Natural Wine -liike ei hyväksy viinin kirkastamista, vaan se nähdään viinin keinotekoisena manipuloimisena ja laadun alentajana.”
Bäckman kuitenkin muistuttaa, että olemassa on myös sakkauttamisaineita, jotka eivät ole eläinperäisiä, esimerkiksi saviperäinen bentoniitti.
Koska muualla maailmassa viinien kasvissyöjäystävällisyyteen on herätty jo aikaisemmin, on siihen myös keksitty jo ratkaisu. Barnivore.com-sivusto listaa valtavan määrä erilaisia alkoholijuomia, joiden vegaanisuuden voi tarkistaa.
Sivusto on aktiivinen ja sitä päivitetään tiheästi. Testasin kokeeksi viikonlopun jäljiltä pöydällämme puolillaan olevan punaviinin etsimistä ja sain heti selville, että kyseinen viini on vegaaniystävällinen. Voimme siis juoda sen hyvillä mielin loppuun!
lisännyt: Jehku on 20.3.2013
Kiitokset tästä kirjoituksesta! Enpä ole tullut edes ajatelleeksi tuota. Täytyy jatkossa olla tarkempi, mitä viinejä tarjoilee kavereille, jotka ovat kasvissyöjiä 😀
lisännyt: mindo on 20.3.2013
Joo tämä on yllättävän yleistä että edes kasvissyöjät itse eivät ole tietoisia asiasta. Tietenkään kaikki eivät ole niin tarkkoja, että tämä haittaisi, mutta asiasta on hyvä olla tietoinen kuitenkin 🙂