Kahden Vietnamissa vietetyn viikon aikana ei voi välttyä heidän kansallisherkultaan, pho-keitolta. Sitä syödään jo aamiaisella, ja päivän mittaan lähes joka aterialla pienillä variaatioilla.
Keiton valmistus on melko yksinkertaista, mutta sen pääaineksen eli liemen tekeminen vie pari tuntia. Valmiista liemestä tekeekin sitten keittoa useammaksi kerraksi.
Perinteisen phon liemi valmistetaan naudan luita keittämällä. Kokeilin tehdä keitosta lihattoman version käyttämällä kuitenkin muuten samoja mausteita. Ainoa ei-kasvistuote on kalakastike, jonka voi tarvittaessa korvata soijakastikkeella. Kuivattuja mausteita saa hyvinvarustelluista marketeista tai etnisistä kaupoista. Yllättäen mausteet ovat jotakuinkin samoja kuin mitä me käytämme itse valmistettuun glögiin!
Tässä toimivaksi testattu resepti:
6 hengelle
Liemi:
6 litraa vettä (osa haihtuu keittäessä)
1 kasvisliemikuutio (joka ei sisällä aromivahvennetta)
2 sipulia lohkoina
10 cm pala tuoretta inkivääriä, leikataan puoliksi pituussuunnassa
2 kanelitankoa
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl fenkolin siemeniä
6 tähtianista
6 mausteneilikan kukkaa
1 kokonainen kardemummapalko
1,5 rkl suolaa
0,5 dl kalakastiketta (tai soijakastiketta, tarkista annostelu)
1,5 rkl ruokosokeria
Erikseen keitettynä:
500 g riisinuudeleita
Maun mukaan suoraan keittolautaselle:
maustamatonta tofua kuutioina
pilkottua kevätsipulia
pilkottua tuoretta korianteria
tuoreita mintunlehtiä ja/tai thaibasilikaa
tuoreita soijapavunituja
ohuiksi viipaleiksi leikattua tuoretta punaista chiliä
limen lohkoja (mehu puristettuna)
kalakastiketta (tai soijakastiketta)
hoi sin kastiketta
chilikastiketta
Kuutio sipuli ja paahda sitä uunissa halkaistun inkiväärin kanssa 250 asteessa n. 10 minuuttia.
Laita kanelitangot, korianterin- ja fenklolinsiemenet, kardemumma, neilikat ja anikset kuivalle paistinpannulle ja paada niitä hetki niin että ne alkavat tuoksua, noin 5 minuuttia. Kerää mausteet esim. narulla sidottavan kangaspalan sisään tai teepalloon, jotta ne on helppo kerätä myöhemmin liemestä.
Mittaa vesi isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sipulit, inkivääri ja maustepallo sekä kalakastike, suola ja sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Maista lientä välillä ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria. Siivilöi lopuksi liemi erilliseen kulhoon niin että mausteet ja sipulit jäävät pois.
Kun liemi on valmis, keitä nuudelit ohjeen mukaan.
Kerää annos suoraan keittolautaselle. Lisää ensin keitetyt ja valutetut nuudelit, maun mukaan kasviksia (itse käytin myös raakaa vuonakaalia ja ohueksi leikattua porkkanaa) ja yrttejä sekä päälle liemi. Mausta vielä tarvittaessa kastikkeilla ja puristetun limen mehulla.
Seuraavana päivänä keitto valmistuu hetkessä valmiista liemestä!
Facebook kommentit