Ekologinen syöminen mielletään usein kovin monimutkaiseksi asiaksi. Kun soppaan lisätään vielä lapsiperhe, niin kaaos on valmis – vai onko?
Ympäristöystävällinen ruoka on parhaimmillaan konstailematonta ja yksinkertaista: puhtaita makuja, värejä ja tuoksuja. Ruoka valmistuu omassa keittiössä, vaikka yhdessä lasten kanssa. Lapset oppivat samalla tuntemaan eri raaka-aineet, arvostamaan luomu- ja lähiruokaa – puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita sekä kiireetöntä yhdessäoloa.
Meidän perheen ruokalistalla huomioidaan sekä raaka-aineiden hinta että terveys- ja ympäristöseikat niin pitkälle kuin mahdollista. Kalaa pyrimme syömään noin 2–3 kertaa viikossa, ja lihaa noin kerran viikossa.
Palkokasveja ruokiin sujahtaa noin kolmena päivänä viikossa, ja välillä useamminkin, sillä esimerkiksi linssejä on helppo lisätä erilaisiin keittoihin.
Käytämme myös kananmunaa, ja kasviksia kuluu paljon. Elämme paljon vuodenaikojen mukaan. Yritämme kantaa kaupasta kotiin kauden kasviksia – tämä näkyy positiivisena asiana myös ruokalaskussa.
Etenkin kesäisin ruokalasku pienenee ja ekologisuusaste kasvaa selvästi, kun omalta kasvimaalta saadaan ruokaa suoraan pöytään ja pihanurmikko tuottaa jatkuvalla syötöllä villivihanneksia. Voikukkia taitaa kasvaa melkein kaikilla pihoilla!
Puurot ovat ehdoton ykkönen aamupalana. Höystämme niitä pääasiassa marjoilla, mutta joskus lautaselle paloitellaan vaikkapa omenaa. Marjat ovat hyviä monesti sellaisenaan, eikä sokeriakaan tarvitse lisätä kuin kaikkein happamimpiin marjoihin. Silloinkin ripottelemme sekaan ruskeaa sokeria, joka muuten maistuu paljon paremmalta kuin hyökkäävän makea valkoinen sokeri.
Kotimaisia marjoja saa itse keräämällä ilmaiseksi ja kaupan pakastealtaasta edullisesti. Kotimaiset marjat ovat varmaan yksi aliarvostetuimpia tuotteita. Ne sopivat mainiosti maustamattomiin jogurtteihin, viileihin, rahkoihin, puuroihin, piirakoihin ja leipiin, ja ovat äärimmäisen herkullisia sellaisenaan!
Yksi nopea ja meillä paljon valmistettu ruoka on linssikeitto, joka muuntuu seuraavana päivänä vaikkapa linssiohrapyöryköiksi. Saman voi tehdä melkein kaikille palkokasviruuille.
Lapsiperheissä tuntuu monesti olevan kiire ja nopeus valttia. Varmasti juuri siksi monet turvautuvat helppoihin eineksiin, joista ikävä kyllä ekologisuus ja terveellisyys ovat kaukana.
Meillä on jääkaapissa yleensä aina valmiiksi keitettyjä papuja – joko yhtä tai useampaa sorttia. Niistä saa valmistettua nopeasti kylmän tai lämpimän aterian. Pavut voi kuumentaa pikaisesti kattilassa, josta annos päätyy lautaselle. Joukkoon lisätään punasipulia, tilliä ja oliiviöljyä – nopea ja yksinkertainen lämmin ruoka on valmis. Sama resepti toimii myös kylmille pavuille.
Tämä tietysti vaatii hiukan suunnittelua etukäteen. Arjen pyörittäminen harrastusten ja muiden menemisten aallokossa helpottuu kummasti kun on ruokalista, jota noudattaa.
Ekologinen kokkaaminen on oikeastaan ihan yksinkertaista, vaikka se vaatiikin alkuun hiukan viitseliäisyyttä ja uutta tapaa ajatella ruokaostoksilla ollessa.
Einesruokien keskellä voi olla vaikea keksiä niitä parempia vaihtoehtoja, ja kaupan tarjouksetkin ohjaavat ostamaan valmishampurilaisia koululaisen välipalaksi.
Ekologisuus ja terveellisyys kulkevat pitkälti käsi kädessä. Uusi tapa ajatella ruokaa ja ruuanlaittoa täytyy vain opetella, ja päästää irti välillä tiukassakin olevista tottumuksista. Vastuullinen ruoanlaitto on parhaimmillaan koko perheen seikkailu herkullisen ruuan maailmaan, jossa oikeat maut ja tuoksut saavat veden kielelle.
Nopea papusalaatti (lämpimänä tai kylmänä)
100 g kidneypapuja
100 g valkoisia papuja
100 g ruskeita papuja
100 g kikherneitä
vettä
suolaa
tilliä
punasipulia
oliiviöljyä
Liota papuja ja herneitä yön yli runsaassa vedessä. Keitä kypsiksi vedessä suolan kera. Lisää joukkoon silputtua punasipulia, tilliä (kuivattukin käy) ja oliiviöljyä.
Tomaatti-kurkku-vesiheinä salaatti
Tomaattia
Kurkkua
Vesiheinää
Oliiviöljyä
Mustapippuria
(suolaa)
Laita kasviksia haluamasi määrä. Voit lisätä joukkoon myös muita kasviksia ja villivihanneksia kuten vaikkapa voikukkaa. Mielikuvitus on rajana! Joukkoon voi heittää myös pähkinöitä ja/tai siemeniä. Ruokaisamman salaatin saat, jos lisäät joukkoon vaikkapa kananmunia tai kalaa.
Maria Einiö
—
Kirjoittaja on lasten myötä vihertynyt kotiäiti, joka etsii toimivaa ja ekologista elämäntapaa perheelleen. Elämää ekoilun lisäksi värittävät lasten erityistarpeet, erityisesti nuorimmaisen diagnoosit. Mukana menossa on aviomies, mummi ja kaksi lasta sekä karvaturrit.
Tutustu Marian blogeihin Kotiäidin Luomulaakso ja Luomulaakson Ruokakori.
Facebook kommentit