fbpx

Tofuburgeri with a twist

Lisätty 19.03.2014
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Esivalmisteluaika 30m
  • Valmistusaika: 20m
  • Yhteensä: 50m

Tarvittavat ainekset:

Savutofua tai muuta kiinteää tofua (seitan salettiin toimisi myös hyvin tähän)

Korianteripuska

Kesäkurpitsa tai munakoiso

Punasipulia

Valkosipulia

Vihreä chili (periaatteessa kyllä käy ihan minkä tahansa värinen chili, ittellä oli vihreä)

Soijakastiketta

Öljyä (rypsi on just hyvä)

Leipää tai vastaavaa (ostin kerran semmosia burger-sämpylöitä, säilyi viikkokaupalla, en suosittele)

Perunoita

Suolaa

Pippuria

Kaikkea mitä haluat burgerin väliin tunkea: kurkkua, tomaattia, ketsuppia, sinappia, voileipäpikkelssiä (kukahan senkin on keksinyt, ihan outo juttu), kurkkusalaattia, salaatin lehtiä tai vaikka legoja ja pieniä kiviä. Tärkeintä on, että kaikki on just niitä täytteitä mistä tykkäät ja ovat kaudessa.

Tofun marinointi:

Tofun marinointi on hyvä tehdä hyvissä ajoin, jo edellisenä päivänä jos mahdollista.

Leikkaa tofu viipaleiksi ja purista vedet pois vaikka talouspaperiin. Tää on tärkeä vaihe koska jos et purista vesiä pois, ei sinne tofun sisään mahdu sitten muita makuja. Tiiäkkö? Itse tykkään tofun mauttomasta mausta myös ilman marinaatia, mutta moni ei. Eli purista se vesi pois.

Sekoita vajaa desi soijakastiketta ja jonnin verran vähemmän öljyä. Leikkaa korianteri silpuksi, sipulit renkaiksi ja valkosipuli sekä chili palasiksi ja pistä menemään soijaöljysekoitteeseen. Sinne sitten tofuviipaleet maustumaan. Ei niiden tarvitse kokonaan upota sörsselin alle, kunhan saavat kosketuspintaa kaikkiin osapuoliin.

Esivalmistelut:

Jos päätit ottaa munakoisoja mukaan burgeriin, niin itketä niitä. Itketä niin kuin ne olis voittaneet missikisat. Jos itkettäminen ei ole tuttua katso täältä. Ja muuten, jos valitsit kesäkurpitsan, niin niitäkin voi ja kannattaakin itkettää. Muistakaa vain sitten pyyhkiä suola poies.

Perunat lohkoiksi nyt. Kuoret kannattaa jättää paikoilleen, mutta mullat kannattaa pestä poies. Vähän öljyä, suolaa, pippuria ja jos mahdollisuuksia, niin yrttejä (basilika tai oregano käy hyvin) sekaisin ja perunoiden joukkoon.

Ohje:

Kun tofut ovat marinoituneet, voi ne pistää pannulle tirisemään. Jos on grilli käytössä, niin vielä parempi. Sipulit ja muut kannattaa paistaa mukana, mutta ylimääräisen soijan voi joko käyttää munakoison tai kesäkurpitsan maustamiseen. Pannulle sitä ei kannata ylenmäärin kaataa.

Kesäkurpitsat tai munakoisot myös pannulle tai grilliin.

Samalla potut uuniin vajaaseen 200 asteeseen. En tarkasti osaa sanoa kauan niitten pitää tiristä, mutta ota pois ennen kuin ovat mustia.  Noin 15-20 minuuttia riittänee.

Periaatteessa ohje on siinä. Ota leipä jonka haluat, oli se sitten sämpylä tai ruisleipä tai paahtoleipä tai rieska tai Väinämöisen nappi tai semmonen burger-sämpylä ja lämmitä se. Tofut, sipulit ja munakoisot/kesäkurpitsat väliin ja lisää kaikkea mitä olet ikinä halunnut. Periaatteessahan tämä on tofun marinointiohje, mutta nyt tällä kertaa burgerin muodossa.

Jos olet kahvinjuoja, niin sulla on varmasti suodatinpusseja kaapissa. Pistä burgeri semmoseen, niin ei oo kaikki paikat lattiasta kattoon ja housuista lippikseen täynnä majoneesia.

Hyvää kasvisruokaa friistailaamalla. Ei liian tarkkoja reseptejä. Tykkään kokata niistä aineksista, joita sattuu olemaan kyseisessä keittiössä saatavilla. Taustamusana räppiä ja ysäri-Seattle-soundia. Olen myös Ruoan Tulevaisuus ry:n perustajajäsen ja yksi Foodyclen pääjärjestäjistä.

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille