fbpx

Keltajuuripata

Lisätty 01.11.2013
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Annokset: 4
  • Esivalmisteluaika 10m
  • Valmistusaika: 15m
  • Yhteensä: 25m

Lihaton Lokakuu päättyi, mutta marraskuu alkoi mainiosti maailman vegaanipäivällä. Eikä hyvää vegeputkea tarvitse lopettaa vielä huomennakaan, sillä Docventuresin Lihaton Lokakuu Päätösjuhlaa vietetään huomenna Teurastamolla, Helsingissä.

Aina marraskuun 1. vietettävän maailman vegaanipäivän kunniaksi liedelläni porisee tänään Keltajuuripata. Padan inspiraatio löytyy Pia Hallin kirjasta Kausiruokaa kasviksista, jossa kokkaillaan Mustajuuripataa. Mustajuuri on sopiva syys- ja talvikauden juures, mutta ei niitä silti helposti kaupasta tunnu löytävän. Sen sijaan törmäsin juureshyllyllä pariinkiin uuteen tuttavuuteen; kelta- ja raitajuuriin.

Kotona keltajuuri osoittautui kypsentämättömänä lähes punajuuren makuiseksi, ehkä perunakin tuli hieman mieleen. Maistui jopa nirsolle koiralle. Kotimaiset kasvikset –sivusto vinkkaakin, että borskeiton voi joskus tehdä punajuuren sijaan keltajuuresta, jolloin keitosta tulee pirteän keltainen.

Mustajuuri vaihtui keltajuureksi ja vegaani tarvitsee hieman proteiinia, siispä lisäsin reseptiin soijarouhetta. Vähän niin kuin mummon jauhelihakeitto, mutta paljon parempaa. Juuresten kaunis, vahva maku tulee padassa hyvin esiin. Tämä keitto tulee lämmittämään tulevan talven kylmiä iltoja usein!

keltajuuri

4 annosta

5–6 keltajuurta
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 perunaa
3–4 maa-artisokkaa
8 dl kasvislientä (tai vesi ja 1,5 luomu kasvisliemikuutiota)
2 dl soijarouhetta

Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Pane ne kattilaan, lisää kasvisliemi ja keitä 5 minuutin ajan. Lisää soijarouhe ja anna porista vielä noin 10 minuuttia. Kypsät juurekset ovat pehmeitä, mutta niissä saa mielellään olla vielä hieman vastusta hampaille.

Erityspiirteet: Avainsanat:, , , , ,

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille